Moje oblíbená fazolová polévka, kterou vařím ve velkém hrnci a máme ji pak na cca 4 dny, takže množství, které dávám je tak na 8 litrů. Na cca 2 hodiny namočíme fazole přes 7 litrů vody. Já dávám 1 kg fazolí. V téže samé vodě je uvaříme. Po zavaření přidáme 2-3 ks bobkového listu a asi 10 kuliček nového koření. Nakrájíme si na kostky uzené maso asi půl kila a čtvrt kila špeku na plátky, které přidáme po zavaření fazolí do vody, aby se maso a špek dobře uvařil.
3
Nakrájíme 2 cibule na malé kostky, které pak zpěníme asi na třech polévkových lžících vepřového sádla. Nakrájíme 4 debrecínské párky na kolečka a přidáme na zpěněnou cibuli a chvíli smažíme. Pak přidáme 3 lžíce hladké mouky a chvíli opražíme s cibulí a párkem, zalijeme vroucí vodou a uděláme jíšku, kterou pak po krátkém povaření vlijeme do polévky.
4
Podle chuti přidáme sůl, pepř, bazalku, majoránku, té jen trochu a nakonec česnek.
5
Po uvaření vyndáme bobkový list a především nové koření. A nakonec dle chuti, přidáme do talíře polévky trochu octu. Tuto polévku si děláme často, polévka je hustá a díky masu nahradí i hlavní jídlo.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Petra
|6. 6. 2012 05:55
Vynikajici! Vrele doporucuji. Misto speku a uzeneho masa jsem pouzila klobasu. Jisku jsem pripravila z olivoveho oleje misto sadla. Taky jsem pridala kostku bujonu. Byla to takova dobrota, ze na nejaky ocet ke konci jsem si ani nevpomnela, a doslova jsem se na tu bastu vrhla. Polevka je opravdu syta, ale lehka. Moc dekuji za recept, urcite jsem to dnes nevarila naposled.