Fazole (nejlépe strakaté nebo drobné hnědé, ale jde to ze všech) necháme přes noc nabobtnat, druhý den vaříme ve stejné vodě, přidáme mletý pepř, špetku skořice (velmi důležité, nelze vynechat), dvě oškrábané mrkve pokrájené na větší kousky, čtvrtku oloupaného celeru a jednu celou neoloupanou cibuli.
2
Když jsou fazole měkké, vyndáme cibuli, vytlačíme vnitřek, který vrátíme zpět do polévky, slupku vyhodíme. Pak všechno dohromady rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo propasírujeme přes síto) na hladkou polévku. Kdo chce, může si trochu fazolí z polévky před mixováním vyndat a pak je vrátit zpět do směsi. Teprve potom přidáme kostku zeleninového bujónu, osolíme a přidáme podle chuti sójovou omáčku. Ještě chvilku povaříme a podáváme nejlépe s nasucho opečenými plátky (nebo kostičkami) rohlíků nebo jiného světlého pečiva.
3
Dobrá je ale i samotná, má úplně jinou chuť než klasická fazolová s česnekem. Neobsahuje žádný tuk ani mouku (jíšku). Komu tuk chybí, může si plátky rohlíků opéci na másle, což je k této polévce úplně nejlepší, jenže pak už to není moc zdravé :-)
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina N
|2. 11. 2006 16:44
Viem že to ten zeleninový bujón dochutí, ale ten glutaman a tuk nie je práve najzdravší:)To už radšej to maslo na rožku.Ale inak dobrý tip na krémovú polievočku.