kg
uzená žebra
Nebo uzený libový bůček (pokud maso využijete i jinak)
fazole
Hromada - namočených přes noc (přibližně stejně velké kvůli délce vaření)
mrkev
petržel
celer
cibule
4
stroužek
česnek
1
ks
rajský protlak
1
lžička
vegeta
(Wurzu)
pepř mletý
kmín
sůl
Opatrně, uzené je slané
mouka
Na zahuštění
feferonka
Postup přípravy receptu
1
Uzená žebra vaříme zvlášť (občas odpadnou kousky kostí), pokud máme bůček, můžeme vařit dohromady s fazolemi a kořením. Když jsou fazole napůl měkké, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky a dovaříme téměř doměkka. Vyjmeme maso a nakrájíme na kostičky, část i s vývarem nalijeme do fazolového vývaru (množství podle chuti) - v případě, že jsme vařili žebra, obereme je a maso i se scezeným vývarem vlijeme do fazového vývaru.
2
Na pánvičce s trochou tuku orestujeme postupně - cibuli nadrobno necháme zesklovatět, přidáme nadrobno česnek a pak rajský protlak (ztratí kyselost) a vlijeme do polévky. Zahustíme trochou mouky s vodou, přidáme nadrobno nakrájenou feferonku, ještě chvíli povaříme, abychom spojili chutě.
3
Pro ty, kteří chtějí rychlovku, nevaříme fazole, jen maso s kořením, do slitého vývaru přidáme kromě zeleniny i 3 plechovky fazolí (výběr podle chuti) a dál postupujeme stejně. První varianta je lepší, víc mi totiž chutnají fazole vařené než z plechovky.
Výborná polévka, je sytá a chutná. Trochu ji zahušťuji jinak - orestuji cibulku, přidám česnek a pak červenou sladkou papriku, kterou krátce také zarestuji. Pak přidám mouku a udělám červenou jíšku. Pak přidám povařené fazole a obrané maso z žebírek a dochutím majoránkou, pepřem a kmínem, případně dosolíme.
Hacek
|12. 5. 2014 15:41
Je možné vařit fazole zároveň s uzenými žebry, například v tlakovém hrnci? Ptám se proto že žebra jsou poměrně slané a jestli by pak nebyl problém dovařit do měkka fazole.
předem dík za odpověď