Dopředu namočené fazole uvaříme skoro do měkka, přidáme na kostky nakrájené brambory, na kolečka nakrájenou mrkev a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Na oleji opražíme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, opražíme, přisypeme papriku a zalejeme sklenicí vody a rozvaříme. Vlijeme k fazolím a necháme převařit. Nakonec přidáme sekanou nať, pokud je celerová, dáme méně, protože je velmi aromatická. Do odstavené vřící polévky vložíme špekáčky, zakryjeme a necháme je prohřát. Polévka má být hustá.
2
Podáváme nejprve polévku, potom ohřáté špekáčky s horčicí a chlebem. Jídlo je vydatné, nahradí celý oběd.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
kadlejda
|7. 10. 2016 12:35
Polévku dělám velmi často, je výborná, neohřívám v ní žádné buřtíky, ale dávám do ní na kostičky nakrájenou pikantní klobásu a zahustím jíškou. Zkuste, je opravdu výborná.
Velmi dobrá a vydatná polévka. Uvařila jsem ji manželovi a tátovi na stavbu a plně jim stačila jako oběd. Chválím, neobvyklé, ale výborné!
Tereza J.
|22. 1. 2009 17:13
Františka, tie špekáčiky sú tam preto, že vlastne nahrádzajú celý obed, aj druhé jedlo, nielen polievku. Preto sa tam údenina nereže, lebo sa vlastne podáva ako druhý chod. Robievali sme ju a robievam ju vtedy, ak sa bude niečo robiť a nebude čas. Uvarím deň dopredu, potom len ohrejem. Ak chcem len polievku, tak tam tie špekáčiky ohrievať nedávam.
Frantiska :)
|22. 1. 2009 14:36
moc dobra :) uzenina podle me neni vubec potreba
Lucie F.
|13. 9. 2008 18:23
Vyborne. Nemela jsem spekacky ci parky, tak jsem do polevky nakrajela klobasku a je to na jednicku s hvezdickou.
Markéta Slachová
|23. 11. 2007 20:20
Polévka je moc dobrá, dle rady Ňulinky jsem do ní před koncem nakrájela párky. Ještě jsem přidala jedem bobkový list. Dávám jedna.
Tereza J.
|12. 10. 2007 08:24
Ňulinka, ten recept som napísala tak, ako sme varili už doma v detstve. Ja mrkvu tiež nedávam, lebo varenú ju nechcem :))) V detstve som vždy kvôli tej mrkve bojovala s oteckom. Potom som sa hrala na Popolušku. Rodič vždy zvíťazil, pretože ju varil :)))
Ňulinka -
|11. 10. 2007 19:49
Terko,udělala jsem,ale párky,místo špekáčků jsme jedli v polévce,mám doma 3 chlapy,neměla jsem mrkev,nedala jsem a přidala masox.Vynikající,dáváme 1.
Tereza Jarčušková
|30. 11. 2005 06:48
ˇAno, aj v tej našej musí lyžica stáť. Taká hustá musí byť.
Jarka z Bratislavy
|29. 11. 2005 18:39
Vyskúšam a obmením tak fazuľovicu svätojurskú. Je podobná, iba bez zemiakov (brambor) a zvlášť sa k nej podávajú široké rezance. Jurania vravia, že v nej musí lyžica stáť.