Jednoduchý a rychlý pokrm je skvělým tipem na odlehčený oběd či večeři. Zelené fazolové lusky v nakyslé smetanové omáčce s koprem se v bezmasé variantě podávají s natvrdo uvařeným vajíčkem, báječně ale chutnají i s vařeným nebo pečeným hovězím masem.
Fazolky očistěte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Dejte do kastrolu, zalijte vodou, osolte a uvařte tak, aby byly na skus, bude to trvat 5–8 minut. Fazolky slijte, vodu z nich zachyťte a fazolky krátce zchlaďte v ledové vodě.
Brambory omyjte a uvařte ve slupce na skus. V kastrůlku přiveďte k varu vodu, dejte do ní vejce, vařte je 8 minut, poté je zchlaďte proudem studené vody a oloupejte.
3
V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilévejte vývar z fazolek a metličkou míchejte omáčku, měla by mít krémovou konzistenci, záleží na vás, jak hustou ji chcete. Omáčku vařte na mírném plameni asi 5 minut, vlijte smetanu, ochuťte ji solí, pepřem a octem. Do omáčky dejte vařené fazolky, nasekaný kopr a promíchejte. Podávejte s vařenými bramborami a vejci.