Propláchnuté fazolky zbavíme dlouhých vláken a šetrně nakrájíme na dílky. Vložíme je do kastolu s vroucí, mírně osolenou vodou a uvaříme do poloměkka. Nálev scedíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme do ní nakrájenou cibuli, mírně ji osmahneme, zalijeme částí nálevu, rozšleháme a dobře povaříme. Potom do ní vlijeme smetanu rozkvedlanou se lžičkou mouky, vložíme fazolky, ochutíme paprikou a prohřejeme. Podáváme s hovězím masem a vařenými brambory.
Ať už se vám recept líbí nebo nelíbí, jídlo je výborné.
Jakub
|14. 10. 2015 11:06
Kdyz uz tak prvne orestuju cibuli, potom mouku a zaleju to studenym mlekem. Zde patri nove koreni a bobkovy list, potom smetana. Sul, pepr, ocet, cukr, fazolky jako posledni aby nebyly na kasi a zasedle.
adina
|24. 2. 2015 15:41
Recept se mi příliš nelíbí. Paprika proč??? Uvařím na skus v osolené vodě zelené fazolky, kupte mražené v Lidlu, jsou moc dobré. Na másle s trochou olivového oleje je orestuji uvařené fazolky, přidám pepř, koření dle chuti, přidávám citr. šťávu, aby zůstaly hezky zelené. Zaliju vývarem /můžete použít kostku zeleninového bujonu, a kdo ho nepoužívá, ať mne zastřelí :-))). Nakonec vmíchám šlehačku , ve které rozkvedlám trochu hladké mouky a je to. Vejce, brambory jako přílohu. Rychlé, chutné, někdo používá ocet, já raději citron.
DrMilan
|5. 2. 2015 21:27
...ta mletá paprika tam nemá co dělat. Naopak chce tam přidat kousek bob.listu pro zvýraznění chuti. Kdo může, dochutí i bílým pepřem.
Klára
|5. 9. 2014 10:56
Tak ty párky a masox Vám tedy vůbec nezávidím!!! Jinak na fazolky se těším, ale ve zdravém duchu, POUZE! hezký den.
Dvořákovi
|10. 8. 2014 12:47
Výborné, líbilo se nám, že nejsou nakyselo ochucené jako bývají
Berta
|6. 8. 2014 11:59
tak si na to založte recept, když je to uplně něco jinýho,včetně jiných fazlí :-|
lenok
|22. 7. 2014 17:05
Pokud je mi známo, tak každá mouka přidaná na zahuštění do polévky nebo omáčky se má povařit okolo 15 minut. To druhé přidání mouky se dá také nahradit, třeba kukuřičným škrobem, možná i něčím jiným. :-)
zdenka
|17. 5. 2014 11:24
Není trošku zbytečné dělat jíšku a potom přidat smetanu s moukou?! :-P
Terezka
|14. 5. 2014 15:33
Já je dělám úplně jinak.
Zpěním si cibulku, nakrájím 5-6 párků, dle chuti a také je orestuju. Poté dám dvě konzervy bílích fazolek ve slaném nálevu, zaliju vývarem nebo vodou s masoxem a přidáme cukr dle chuti, necháme provařit cca 15min. Poté zahustíme šlehačkou s hladkou moukou, provaříme. Po vypnutí dáme ocet podle chuti. dělám to na sladko-kyselo. Podáváme s vařeným bramborem. :-)
Eva
|26. 1. 2014 22:19
Ale pak to nejsou fazolky na kyselo, ale fazolky se sýrem ;-) I když nepochybuji, že je to chutné.
marika
|10. 1. 2014 11:20
Ja na troške olivového oleja podusím hodne cibule,nakrájanej na prúžky, potom pridám fazuľky, osolím, pridám troška číreho bujonu a nechám podusiť...keď je fazuľka makká, podávam s porajbaným syrom...vynikajúce a bez muky..
Šárka
|6. 9. 2013 15:42
Já místo mleté papriky používám mleté kari. A úplně stejně dělám i brokolici. :-)
Ivana
|13. 8. 2013 01:08
Také bez papriky a dávám bobkový list, nové koření a pepř. Sladkou nebo i zakysanou smetanu - 1 ks stačí, jinak mléko a když zrovna mám i trochu kefíru. Jíme s vajíčkem a brambory. Takto dělávala už moje babička. :-P
Púvodní recept je dobrý,nedávám však cibuli ani papriku.Omáčku uvařím hustčí,používám dvě zakysané smetany a jednu šlehačku s moukou.Je třeba dobře provařit.Pozor na možnost připálení.Osvědčilo se mi vařit v druhém kastrole s vodou.Dochutím cukrem , citronem , worchestrem a špetkou mletého černého pepře.Pak teprve vložím do omáčky povařené fazolky.Příloha brambory a opečené silné párky.Vyzkoušejte,je to pochoutka.
Tak jsem dneska vyzkoušela fazolky a na konec jsem zakápla trochu citronkem a byla úžasná! :-P :-\
Zdena
|23. 3. 2013 15:45
Cibuli nedávám, jen světlou jíšku zaleji vodou z uvařečných lusků a přidám smetanu - nejlepe se mi osvědčila ke šlehání v krabičce. Přisolím, přioctuju, přidám trošku cukru a rodina se může umlátit. :-)
Šincek
|8. 3. 2013 16:12
-ja do omacky vmichavam nakrajena vejce a necham je provarit. omacka je pak zlutejsi a s vejci lahodnejsi... :-P
Omáčka je ještě lepší, když na počátku posmažíme lusky na másle s trochou oleje(olivovým), aby se máslo nepžípálilo, poté postupujeme stejně. Kdo má rád je také super s kapku octu.S
uper s vařenými vejci.
Vyborne - delala jsem je nedavno poprve a moc se to povedlo....pridala jsem podle rad i bobk.llist a nove koreni, papriku jsem dala taky, ale malo a jinak jsem se drzela presne receptu a bylo to opravdu vyborne !!!!
Děkuji za recept. Jen příště vynechám tu mletou papriku nebylo to s ní ono. jinak moc chutnalo. Díky
Petule B.
|11. 11. 2009 17:10
Fazolky děláme podobně, jen k nim do vody přidávám bobkový list a nové koření, nálev neslévám, ale zahušťuji pak smetanou a jíškou. Jíme s bramborem a vařeným vajíčkem.Tak je dělávala už moje prababička. Máme je moc rádi.
Miloslava Odvářková
|10. 10. 2009 14:38
Opravdu velmi dobré, fazolky na smetaně občas dělám, nyní jsem tedy přidala trošku kopru, jak jsem tu četla, bezva je to doplnilo, k tomu jen brambory, neboť maso pro mě není životně důležité. Super. Díky za recept.
Andrea
|10. 5. 2007 00:31
Prave jsem je udelala na veceri..... Vypada to, ze na manzela nezbude... Budu se muset krotit. Je to vynikajici.
eli
|30. 4. 2007 08:41
Tak tohle ja i muj "masozravec" primo milujem, davame jeste cesnek a kopr, jime s vajickem a bramborem.
Anonym
|9. 9. 2006 19:14
fu, dobréé
ivana
|13. 8. 2006 18:48
Fazolky na smetaně se u nás vaří často,podle toho kolik se jich urodí na záhonku a nebo jestli je seženu v marketu.Je to rychlé a výborné jídlo.Dokonce i synovi puberťákovi pokrm velice chutná a to je co říci.
josef hynek
|7. 7. 2005 06:27
K fazolkám na smetaně přidávám ještě trošku kopru.