Kdyz uz tak prvne orestuju cibuli, potom mouku a zaleju to studenym mlekem. Zde patri nove koreni a bobkovy list, potom smetana. Sul, pepr, ocet, cukr, fazolky jako posledni aby nebyly na kasi a zasedle.
Recept se mi příliš nelíbí. Paprika proč??? Uvařím na skus v osolené vodě zelené fazolky, kupte mražené v Lidlu, jsou moc dobré. Na másle s trochou olivového oleje je orestuji uvařené fazolky, přidám pepř, koření dle chuti, přidávám citr. šťávu, aby zůstaly hezky zelené. Zaliju vývarem /můžete použít kostku zeleninového bujonu, a kdo ho nepoužívá, ať mne zastřelí :-))). Nakonec vmíchám šlehačku , ve které rozkvedlám trochu hladké mouky a je to. Vejce, brambory jako přílohu. Rychlé, chutné, někdo používá ocet, já raději citron.
...ta mletá paprika tam nemá co dělat. Naopak chce tam přidat kousek bob.listu pro zvýraznění chuti. Kdo může, dochutí i bílým pepřem.
Tak ty párky a masox Vám tedy vůbec nezávidím!!! Jinak na fazolky se těším, ale ve zdravém duchu, POUZE! hezký den.
Výborné, líbilo se nám, že nejsou nakyselo ochucené jako bývají
tak si na to založte recept, když je to uplně něco jinýho,včetně jiných fazlí :-|
Pokud je mi známo, tak každá mouka přidaná na zahuštění do polévky nebo omáčky se má povařit okolo 15 minut. To druhé přidání mouky se dá také nahradit, třeba kukuřičným škrobem, možná i něčím jiným. :-)
Není trošku zbytečné dělat jíšku a potom přidat smetanu s moukou?! :-P
Já je dělám úplně jinak. Zpěním si cibulku, nakrájím 5-6 párků, dle chuti a také je orestuju. Poté dám dvě konzervy bílích fazolek ve slaném nálevu, zaliju vývarem nebo vodou s masoxem a přidáme cukr dle chuti, necháme provařit cca 15min. Poté zahustíme šlehačkou s hladkou moukou, provaříme. Po vypnutí dáme ocet podle chuti. dělám to na sladko-kyselo. Podáváme s vařeným bramborem. :-)
Ale pak to nejsou fazolky na kyselo, ale fazolky se sýrem ;-) I když nepochybuji, že je to chutné.
Ja na troške olivového oleja podusím hodne cibule,nakrájanej na prúžky, potom pridám fazuľky, osolím, pridám troška číreho bujonu a nechám podusiť...keď je fazuľka makká, podávam s porajbaným syrom...vynikajúce a bez muky..
Já místo mleté papriky používám mleté kari. A úplně stejně dělám i brokolici. :-)
Také bez papriky a dávám bobkový list, nové koření a pepř. Sladkou nebo i zakysanou smetanu - 1 ks stačí, jinak mléko a když zrovna mám i trochu kefíru. Jíme s vajíčkem a brambory. Takto dělávala už moje babička. :-P
Púvodní recept je dobrý,nedávám však cibuli ani papriku.Omáčku uvařím hustčí,používám dvě zakysané smetany a jednu šlehačku s moukou.Je třeba dobře provařit.Pozor na možnost připálení.Osvědčilo se mi vařit v druhém kastrole s vodou.Dochutím cukrem , citronem , worchestrem a špetkou mletého černého pepře.Pak teprve vložím do omáčky povařené fazolky.Příloha brambory a opečené silné párky.Vyzkoušejte,je to pochoutka.
Tak jsem dneska vyzkoušela fazolky a na konec jsem zakápla trochu citronkem a byla úžasná! :-P :-\
Cibuli nedávám, jen světlou jíšku zaleji vodou z uvařečných lusků a přidám smetanu - nejlepe se mi osvědčila ke šlehání v krabičce. Přisolím, přioctuju, přidám trošku cukru a rodina se může umlátit. :-)
-ja do omacky vmichavam nakrajena vejce a necham je provarit. omacka je pak zlutejsi a s vejci lahodnejsi... :-P
Klasika, která nikdy nezklame. U nás tedy nedáváme ani papriku ani kopr a baští to i tří letá dcera :-)
Já přidám do hotových fazolek nakonec lžíci sterilovaného kopru (vařím 4 porce) ta lžíce stačí a má to šmrnc- dobrou chuť!
Mam rada hodne omacky, dala jsem proto stejne mnozstvi vsech ostatnich ingredienci na pul kila fazoli. Skvele jidlo, diky!
.. a což teprve ta dobrota, když se přidá kopr!!!
Vařila jsem to a nikdo to nejedl... Alespoň jsem měla všechny fazolky pro sebe :-D
Omáčka je ještě lepší, když na počátku posmažíme lusky na másle s trochou oleje(olivovým), aby se máslo nepžípálilo, poté postupujeme stejně. Kdo má rád je také super s kapku octu.S uper s vařenými vejci.
Já k tomu ještě přidávám na kolečka nakrájenou mrkev a všichni se po tom můžeme utlouct ;)
Zkuste přidat do omáčky houby, čerstvé nebo sušené (předem chvíli namočené). Vynikající i bez masa. Smetanu dávám sladkou.
Děláme doma "obyčejnější" verzi, bez cibule a papriky a místo smetany mléko. I tak je výborná a bez obav ji dám i ročnímu synovi.
Vyborne - delala jsem je nedavno poprve a moc se to povedlo....pridala jsem podle rad i bobk.llist a nove koreni, papriku jsem dala taky, ale malo a jinak jsem se drzela presne receptu a bylo to opravdu vyborne !!!!
Fazolky také milujeme, s bramborem a buďto s vařeným hovězím masem nebo s vajíčkem na tvrdo. Výborné a asi i zdravé. :-)
Děkuji za recept. Jen příště vynechám tu mletou papriku nebylo to s ní ono. jinak moc chutnalo. Díky
Fazolky děláme podobně, jen k nim do vody přidávám bobkový list a nové koření, nálev neslévám, ale zahušťuji pak smetanou a jíškou. Jíme s bramborem a vařeným vajíčkem.Tak je dělávala už moje prababička. Máme je moc rádi.
Opravdu velmi dobré, fazolky na smetaně občas dělám, nyní jsem tedy přidala trošku kopru, jak jsem tu četla, bezva je to doplnilo, k tomu jen brambory, neboť maso pro mě není životně důležité. Super. Díky za recept.
Prave jsem je udelala na veceri..... Vypada to, ze na manzela nezbude... Budu se muset krotit. Je to vynikajici.
Tak tohle ja i muj "masozravec" primo milujem, davame jeste cesnek a kopr, jime s vajickem a bramborem.
fu, dobréé
Fazolky na smetaně se u nás vaří často,podle toho kolik se jich urodí na záhonku a nebo jestli je seženu v marketu.Je to rychlé a výborné jídlo.Dokonce i synovi puberťákovi pokrm velice chutná a to je co říci.
K fazolkám na smetaně přidávám ještě trošku kopru.