Fazolky nakrájíme na 3 cm kousky a společně s pepřem, bobkovým listem a solí uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme do měkka. Polévku zahustíme zátřepkou z mléka a mouky a pomalu 10 min. povaříme. Odstavíme z ohně a ochutíme cukrem a octem na příjemně sladkokyselou chuť.
Za mne chybí nové koření,tak ji vkastně 41 let vařím. Kopr a vajíčko dávám do kulajdy sem do této ne,ale proč né.Každý si to vaří podle své chuti a zvyklostí. Polévky jsou hodně variabilní,snesou spousty obměn a dají se uvařit právě podle toho co v tom okamžiku jak se říká "dům dá".A jestli smetana nebo mléko to je o tom jestli vaříme pro děti a nebo chceme právě schodit nějaké kilčo. Samozřejmě ,že se smetanou je lepší ,než jen z mléka. A kysanky se taky nebojím,ta právě sem pasuje.
Hanka
|18. 2. 2015 13:09
Výborná! Dávám méně brambor, místo mléka smetanu a nakonec pokrájené vejce natvrdo. Dobrota! ;-)
Slávek
|13. 3. 2012 17:12
Mám velice rád kopr, v letě ho často kupuji, celé kytice ,a říkal jsem si - co sním ? Zkusil jsem ho dát do soli a povedlo se- není sice zelený, ale chut má přirozenou, po propláchnutí není ani moc slaný. Ted nevím co s ním, brzy začne čerstvá koprová sezona.Byl jsem překvapen-- v Globusu prodávají mražené fazolky za 16,-
Tak dnes jsem si ji uvarila, v mrazaku jsem mela trochu hoveziho vyvaru i s masem, misto mleka jsem dala smetanu, pridala si do misky vajicko na tvrdo a skvele
Lenka Vozobulová
|9. 2. 2008 21:25
Dnes jsem vařila a myslela, že bude na dva dny - nebyla, snědli jsme jí plný hrnec! Bezva recept.
Majka Rončáková
|7. 2. 2008 12:06
Tuhle polévku vařím hodně dlouho z domácích zavařených fazolek ve sladkokyselém nálevu a přidávám do ní trošku sterilovaného kopru.
maruska buchanan
|7. 2. 2008 08:32
Hmmm .. urcite vyzkousim, diky za napad .. dam vedet jak to dopadlo
Di
|7. 2. 2008 07:57
Domácí fazolky jsou určitě skvělé. U konzervy jeden neví, co se mu vyloupne - někdy jsou rozvařené, jindy samá nitka. Skvělé bývaly čínské - takové tenké, dlouhé, ještě trochu pevné na zkus. Kromě toho teď jakoby fazolkové konzervy zmizely z českých obchodů.
Tereza J.
|6. 2. 2008 14:17
Di, ja mám v mrazáku svoje fazuľky zo záhrady, tie musím povariť. Ak sa použijú konzervované, tak to stačí prejsť varom, ako píšeš. U nás sú takéto polievky "na kyslo" veľmi obľúbené, robí sa tak aj šošovicová, fazuľová, zemiaková. To, čo popisuješ - fazolky na smetane- to sa u nás volá fazuľkový prívarok, len ten je podstatne hustejší, nesmie tiecť, recept som vložila už dávnejšie, aj keď bez kôpru )) Kôpor dávame do tekvicového prívarku. Ten môžem bez všetkého ))
Di
|6. 2. 2008 09:21
Tuhle polévku mám moc ráda, jen ji děláme ještě jednodušeji: jíšku z tuku a mouky rozředím vodou a nálevem z konzervovaných fazolek, povařím s bobkovým listem, případně osolím a okyselím. přidám fazoky a nechám jen projít varem (aby se nerozvařily). Tvoje verze mi Terezko připomíná fazolky na smetaně manželovy maminky - dělá je jako řidší sladkokyselou omáčku a přidává kopr - k tomu se samozřejmě jedí brambory. Určïtě vyzkouším.