Fazolky nakrájíme na 3 cm kousky a společně s pepřem, bobkovým listem a solí uvaříme do poloměkka. Potom přidáme na kostky nakrájené brambory a dovaříme do měkka. Polévku zahustíme zátřepkou z mléka a mouky a pomalu 10 min. povaříme. Odstavíme z ohně a ochutíme cukrem a octem na příjemně sladkokyselou chuť.
Za mne chybí nové koření,tak ji vkastně 41 let vařím. Kopr a vajíčko dávám do kulajdy sem do této ne,ale proč né.Každý si to vaří podle své chuti a zvyklostí. Polévky jsou hodně variabilní,snesou spousty obměn a dají se uvařit právě podle toho co v tom okamžiku jak se říká "dům dá".A jestli smetana nebo mléko to je o tom jestli vaříme pro děti a nebo chceme právě schodit nějaké kilčo. Samozřejmě ,že se smetanou je lepší ,než jen z mléka. A kysanky se taky nebojím,ta právě sem pasuje.
Hanka
|18. 2. 2015 13:09
Výborná! Dávám méně brambor, místo mléka smetanu a nakonec pokrájené vejce natvrdo. Dobrota! ;-)
Slávek
|13. 3. 2012 17:12
Mám velice rád kopr, v letě ho často kupuji, celé kytice ,a říkal jsem si - co sním ? Zkusil jsem ho dát do soli a povedlo se- není sice zelený, ale chut má přirozenou, po propláchnutí není ani moc slaný. Ted nevím co s ním, brzy začne čerstvá koprová sezona.Byl jsem překvapen-- v Globusu prodávají mražené fazolky za 16,-
Tak dnes jsem si ji uvarila, v mrazaku jsem mela trochu hoveziho vyvaru i s masem, misto mleka jsem dala smetanu, pridala si do misky vajicko na tvrdo a skvele :)
Lenka Vozobulová
|9. 2. 2008 21:25
Dnes jsem vařila a myslela, že bude na dva dny - nebyla, snědli jsme jí plný hrnec! Bezva recept.
Majka Rončáková
|7. 2. 2008 12:06
Tuhle polévku vařím hodně dlouho z domácích zavařených fazolek ve sladkokyselém nálevu a přidávám do ní trošku sterilovaného kopru.
maruska buchanan
|7. 2. 2008 08:32
Hmmm .. urcite vyzkousim, diky za napad .. dam vedet jak to dopadlo :)
Di
|7. 2. 2008 07:57
Domácí fazolky jsou určitě skvělé. U konzervy jeden neví, co se mu vyloupne - někdy jsou rozvařené, jindy samá nitka. Skvělé bývaly čínské - takové tenké, dlouhé, ještě trochu pevné na zkus. Kromě toho teď jakoby fazolkové konzervy zmizely z českých obchodů.
Tereza J.
|6. 2. 2008 14:17
Di, ja mám v mrazáku svoje fazuľky zo záhrady, tie musím povariť. Ak sa použijú konzervované, tak to stačí prejsť varom, ako píšeš. U nás sú takéto polievky "na kyslo" veľmi obľúbené, robí sa tak aj šošovicová, fazuľová, zemiaková. To, čo popisuješ - fazolky na smetane- to sa u nás volá fazuľkový prívarok, len ten je podstatne hustejší, nesmie tiecť, recept som vložila už dávnejšie, aj keď bez kôpru :))) Kôpor dávame do tekvicového prívarku. Ten môžem bez všetkého :)))
Di
|6. 2. 2008 09:21
Tuhle polévku mám moc ráda, jen ji děláme ještě jednodušeji: jíšku z tuku a mouky rozředím vodou a nálevem z konzervovaných fazolek, povařím s bobkovým listem, případně osolím a okyselím. přidám fazoky a nechám jen projít varem (aby se nerozvařily). Tvoje verze mi Terezko připomíná fazolky na smetaně manželovy maminky - dělá je jako řidší sladkokyselou omáčku a přidává kopr - k tomu se samozřejmě jedí brambory. Určïtě vyzkouším.