g
anglická slanina
objemově stejné množství jako vajíčka
1
lžíce
sojová omáčka
2
l
hovězí vývar
1 - 1.5 l nebo masox
2
lžíce
hladká mouka
1
špetka
pepř mletý
1
špetka
sůl
olej
Postup přípravy receptu
1
Hovězí maso si můžeme nechat na plátky nebo proužky (kostky). Maso si naklepeme, osolíme, opepříme. Kdo chce, nechá si maso vcelku, já jej krájím na proužky. Nejprve si osmahneme cibuli na menší kostičky do měkka. Poté k cibuli přidáme nakrajené, okořeněné maso (můžete osolit, opepřit až na pánvi, když děláte kousky) a osmahneme.
2
Do osmahnutého masa s cibulkou dáme plnotučnou hořčici, promícháme a necháme ještě minutku smažit. Poté podlijeme maso hovězím vývarem a vaříme, dokud maso není měkké. Když je maso měkké, tak přidáme na kousky nakrájená vejce natvrdo, okurku, slaninu, sojovou omáčku (dávám ji hlavně pro tmavší barvu omáčky) a vše povaříme ještě cca 15 minut. Poté si smícháme vodu s hl. mouku, omáčku zahustíme a ještě tak 5 minutek povaříme. Na konci popř. dosolíme dle chuti a podáváme s vařenou rýží nebo houskovým knedlíkem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dagmar
|21. 1. 2017 23:01
Dnes jsem zkoušela a opravdu vynikající recept,rozhodně ho budu dělat častěji,je to jednoduché a rychlé. ;-)
kubajz
|2. 4. 2016 17:44
moc dekuji,vyjikajici!presne takove,jake jsem ocekaval!!! k
Jirka Trutnov
|3. 10. 2014 13:13
Nemá to chybu i vepř. plecka. J ;-)
marketa
|19. 9. 2013 10:50
jo a taky nedávám sojovku! :-$
marketa
|19. 9. 2013 10:50
Zrovna ptáčky vařím/peču
Dělám podobný recept, jen místo anglické slaniny, dávám "normální špek", který osmahnu s cibulkou, přidám maso na proužky, dál hořčice, sůl.....vše podle tohoto receptu, a když mám orestováno a podlito vývarem, tak šup s tím na hoďku do trouby. Pak už jen zahustím, přidám vejce s okurkou a je hotovo . Z trouby má omáčka takovou plnější chuť. :-\
vždy jsem dělala zabalené ptáky,ale včera jsem zkusila tyto (bez sojovky a navíc jsem ještě hodila párečky), bylo to vynikající ještě mi zbylo na zítra, protože jsem toho dělala kotel. ukládám do kuchařky a dávám 1 :-)
Bez sojové omáčky, se slaninou a kyselou okurkou byly výborné!
Filip
|30. 12. 2012 16:31
Masox neeee, lze v pohode vynechat protoze je tam dostatek masa.
Gabina
|8. 2. 2012 13:23
to radeji vorcestr nez tu sojovku ta sojovka mi tam nesedi a pritel ji pozna v jakemkoli jidle takze vorcestr to jisti :-)
Hanka
|13. 10. 2011 15:05
Sojovka =-O
Katka Žilková
|14. 11. 2009 19:10
Taky dělám, nevypadá to moc vzhledně, ale pro mě je to taky rychlejší. Taky dělám bez sojovky, ale s lákem a místo slaniny dávám 2 debrecínské párky.
Vilemina Vilhelmová
|26. 10. 2009 11:15
Tmavší omáčka se dá udělat i jinak. Cibuli nakrájejte hodně najemno, při smažení občas zamíchejte, aby měla stejnoměrnou barvu. Když už se zdá, že by se začala pálit, dejte do ní lžíci vody, ve které je špetka cukru. Nebojte se toho, nebude to sladké. Nakonec v té sojovce je cukru daleko víc. Když už musíte přidávat něco naívc do české omáčky, dejte radši vorčestr nebo lžíci obyčejné hořčice.
recepty 73
|24. 10. 2009 19:24
Jo,jo.Taky jim říkáme rozlítaní a sojovku do ptáčků....,ale proti gustu...Jiří
Martina Hájková
|24. 10. 2009 18:33
Taky když mám na spěch,dělám tímto způsobem,říkáme jim rozlítlí ptáčci...sojovka mi tam ale jaksi nejde.
Alena Macháčková
|18. 10. 2009 18:53
Tento recept používám již dlouhá léta a říkáme mu ptáčci naruby. Je moc prima, doporučuji všem. Jen toho vývaru mi připadá nějak moc, mělo by se to spíš dusit. Já přidávám ještě pár nudliček mrkve jen tak pro barvu a místo sojovky trochu tmavé instantní jíšky (ještě kromě záklechtky), omáčka bude mít bezva barvu. A také vůbec není špatné dát do omáčky ke konci varu trochu nálevu z okurek. Dávám za 1.