Falafel jsou smažené kuličky z cizrny a koření, původem z blízkovýchodní kuchyně. Nejčastěji se podává s pita chlebem, hummusem, jogurtovým dipem nebo sezamovou pastou tahini.
Cizrnu namočte do studené vody, ideálně přes noc. Ráno ji slijte a nechejte vyschnout. Pokud na to nemáte čas, použijte cizrnu z konzervy, kterou můžete využít ihned.
2
Cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, koriandr, feferonku, česnek a kmín vložte do mixéru a pořádně promíchejte, dokud se směs pořádně nespojí. Přendejte do mísy, osolte, přidejte mouku a prášek do pečiva a dejte na 20 minut do lednice. Vyndejte a můžete tvarovat kuličky či placičky. Důkladně je zpracujte, aby držely pohromadě.
Rozpalte dostatečné množství oleje na pánvi a kuličky osmažte dozlatova. Pokud se rozpadají, přidejte ještě trochu mouky. Zbytek oleje nechte okapat na ubrousku.