kg
ovoce
letní (rybíz, maliny, ostružiny, borůvky, jahody apod.)
1
ks
citronová šťáva
z 1 ks citronu
1
balení
želírovací prostředek
želírfix 2:1
500
g
cukr krystal
1
lžíce
brandy
nebo jiná náhražka
Postup přípravy receptu
1
1. Ovoce promícháme, větší kousky překrojíme, čtvrtinu dáme stranou, zbytek nasypeme do kastrolu.
2
2. Ovoce v kastrolu zakapeme citrónem a rozmačkáme, přidáme želírfix rozmíchaný se dvěma lžícemi cukru a dobře promícháme.
3
3. Směr uvedeme do varu (nejlépe ve větším nerezovým hrnci se silným dnem) a přidáme zbytek ovoce a cukr, povaříme 4 - 5 minut, při vaření občas sundáme pěnu z povrchu
4
4. Přimícháme lžíci brandy, směsí naplníme skleničky, zasterilujeme, nebo otočíme na 5 minut dnem vzhůru.