Dýni nakrájíme, dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla celá ponořená. Vaříme asi 1 minutu. Potom rychle odstavíme a do horkého přidáme 1 lžičku kyseliny citronové a cukr, dobře zamícháme a necháme vychladnout. Do vychladlého přidáme skleničku ananasové příchuti, zamícháme a vkládáme do sklenic. Sterilujeme asi 25 minut na 85 °C.
Pani Evička, práve preto som sa pýtala, či je nejaký rozdiel v češtine medzi tykví a dýni. Pretože ja píšem recepty v slovenčine a do webu sú prekladané. Tiež ma to nenapadlo, až keď som hľadala recepty na tekvicové jedlá, tak som na to prišla. Asi by bolo vhodné, aby to p. Kovářová zjednotila, teda názvy - alebo tykev alebo dýně. Ale na vašom recepte to nič nemení, je iný ako môj, je to v pohode, nič sa nedeje )))
Eva Přecechtělová
|8. 10. 2007 10:17
Paní Terezo vždy když přidávám nějaký recept, tak se snažím hledat zda už tady není. V tomto případě mě nenapadlo hledat ještě pod názvem "týkvový kompot". Podnikám a chodím denně večer domů, po večerech jsem zavařovala a nakonec zavařeniny rozdám dětem pro vnoučata. Volila jsem tenhle recept, protože je rychlý a v rodině vyzkoušený. Eva
Tereza J.
|7. 10. 2007 22:28
Robím ako píše Janka Remková, pozrite recept Tykvový kompót, je tam aj fotka))
Eva Přecechtělová
|7. 10. 2007 20:26
Dámy, právě jsem se vrátila z relaxačního pobytu ( masáže, perlička, sauna, whirlpool, floating, kyslíková terapie a večer víno), který mi věnoval manžel k narozeninám a je mi srdečně jedno jaký je rozdíl mezi dýni a tekvicou. Recept jsem dostala od své hodné tchýně, která ji tak dělá již roky a všem v rodině chutná. Protože jsem ji zrovna zavařovala, tak jsem se chtěla podělit o recept a zaslala i foto. Pro ty co nevědí jak vypadá zavařená dýně: jako ananas.
Jana Remková
|6. 10. 2007 14:34
Dýni dělám každý rok,ale určitě ji hned nevařím,nakrájím na kostičky a dám na 24 hodin do vody a octu,více dám vody.Na druhý den dýni pořádně propláchnu a dám teprve vařit s kolečkama citronu,hřebíčkem a celou skořicí.Kdysi jsem dávala ananasový kompot,ale věřte mi,je to dobré i bez něj,cukr dám podle chuti a horké leju do sklenic.Nezavařuji.Vychlazená v ledničce je opravdu výborná.Letos jsem ji dělala s dýně vážící 50 kilo a vím,že v létě již nebude.Jana
Stana Kacálková
|6. 10. 2007 00:08
Tento kompot jsem dělávala hodně,když nebyl kdostání ananas.Velice výborný kompot,ale já ho měla pracnější a používala jsem ananasový džus s trestí nám to moc nejelo protože je to navoněný.Podle mne je dýně kulatá a někdy až obřích velikostí a tykev je lahvovitého tvaru.
Stana Kacálková
|6. 10. 2007 00:08
Tento kompot jsem dělávala hodně,když nebyl kdostání ananas.Velice výborný kompot,ale já ho měla pracnější a používala jsem ananasový džus s trestí nám to moc nejelo protože je to navoněný.Podle mne je dýně kulatá a někdy až obřích velikostí a tykev je lahvovitého tvaru.
Tereza J.
|5. 10. 2007 15:16
Pýtala som sa kvôli tomu, že sú tu recetpy pod oboma názvami. U nás je tekvica obecná, ako aj tu sa uvádza, biela ako cuketa so svetlou šupkou. Ale nárečove sa jej tiež v niektorých oblastiach hovorí dyňa. Z tekvice robím kompót, recept tu je a bez ananásových príchutí a štiav, aj bez toho má ananásovú chuť. Ale hľadala som recepty na jedenie a tak som prišla na tykev a dýni.
Hela -
|5. 10. 2007 11:45
Dýně, lat. Cucumis z rodu Cucurbitaceae a tykev je lat. Cucurbita jsou příbuzné rostliny stejného řádu. Nejsem odborník, ale pokud mají různá jména tak se asi nejedná jen o lidový název jedné rostliny. Škoda, že Kovářovi neuveřejnili můj příspěvek ze včerejšího večera.
Máří
|5. 10. 2007 11:12
Tykev obecná (Cucurbita pepo L.) je botanický název rostliny, která se vyznačuje obrovskou variabilitou plodů - od ozdobných tykviček přes patisony a cukety až k dýni hokkaidó. Viz http://old.mendelu.cz/~agro/af/systematika/seminarky2003/tykev_obecna.rtf. Dýně je lidový název pro rostlinu i plod tykve. Názvosloví se navíc krajově liší.
Hela -
|4. 10. 2007 23:17
Paní Terezo, vaše otázka si žádá odpověď na 2 problémy a to jednak přírodopisný a jednak jazykový. Vím, že nedávno jste již jednou žádala toto vysvětlení rozdílu mezi dýní a tykví. Myslela jsem, že se toho nějaký přírodovědec chytí, ale bohužel. Pro mě je tykev taková větší jakookurka z tvrdou slupkou ve žlutozelené barvě, uvnitř bílá. A dýně je kulatá, oranžová a uvnitř žlutá až oranžová. Ale chtěla to zjistit "vědecky" tak jsem nahlédla do Ottova naučného slovníku (z r. 1892) a po přečtení 3 stran, které se tykvi a dýni věnují z toho mám v hlavě guláš. Nicméně jsem se dočetla, že ... z nějvětší části dává se ovoce toto jen za krmivo dobytku, na jihu i v Orientě jsou některé druhy v rozličné úpravě nuznou potravou chudým lidem... Ale pokud mohu něco k tomuto receptu. Kdysi jsem si koupila semena Tykev francouzská - ananasová a z té jsem dělala vynikajícíí kompot s anasovou trestí - dužina byla bílá.
Tereza J.
|4. 10. 2007 12:35
Prosím o vysvetlenie, je v češtine rozdiel medzi dýni a tykví ? Pretože niektoré recepty ( aj môj tekvicový kompót ) sú pod názvom dýňe a niektoré pod názvom tykev. Ďakujem.
Eva P.
|3. 10. 2007 19:23
Opravuji ananasová tresť.
Eva P.
|3. 10. 2007 19:07
Ano resť.
Anonym
|3. 10. 2007 18:29
Tou skleničkou ananasové příchuti se rozumí tzv. zresť ?