• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
Napište svůj komentář k receptu

Dýňový kompot

autor: Redakce
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 155
doba přípravy: 60 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
Dýňový kompot
5fotografií
Nahrát fotku
 

Dýňový kompot opět získává na popularitě, a když ho správně ochutíte a dýni nerozvaříte, bude chutnat všem. Je to navíc skvělý způsob, jak zpracovat i ty největší plody.

Suroviny

14 porce
    • 3
      kg dýně
    • 1,50
      l voda
    • 750
      g cukr
    • 1
      lžička kyselina citronová
    • 1
      ks skořice
    • 5
      ks hřebíček
    • 5
      lžička ananasová příchuť nebo 5 dl ananasového džusu
  • Na namočení:
    • 2,50
      l voda
    • 3
      lžíce ocet
    • 1
      lžíce kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Dýni důkladně omyjte, odstraňte z ní slupku (pokud použijete dýni hokkaidó, slupku můžete ponechat), lžící vydlabejte semínka a veškerou vláknitou dužinu. Pak dužinu nakrájejte na stejně velké kostky o velikosti přibližně 2 cm a dejte je do hrnce.

RADA: Znáte hokkaidó? Tahle dýně je skvělá naslano i nasladko a má jednu velkou výhodu

2
Kostičky zalijte studenou vodou smíchanou s octem a kyselinou citronovou tak, aby byly úplně ponořené, a nechte je takto namočené stát na chladnějším místě 12 - 24 hodin. Poté dýni slijte a důkladně propláchněte studenou vodou.
3
Ve velkém hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte lžičku kyseliny citronové, skořici a hřebíček. Směs přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí.

RADA: Dýňová semínka nepatří do koše! Ukážeme vám, jak se dají zpracovat

4
Hrnec s horkým nálevem odstavte z ohně a vmíchejte do něj ananasové aroma (nebo ananasový džus). Pak přidejte připravenou dýni, opět zahřejte a krátce povařte na mírném ohni (asi 10 minut), dokud dýně na okrajích nezesklovatí.
5
Dýni vyjměte děrovanou naběračkou a rozdělte do čistých sterilizovaných skleniček (budete jich potřebovat asi 14). Zalijte ji horkým nálevem tak, aby dýně byla zcela ponořena, a pevně uzavřete víčky. Pokud chcete dýni skladovat déle, sklenice ještě sterilujte 15 minut při teplotě 85 °C, pak skleničky otočte dnem vzhůru a nechte na utěrce vychladnout. Před konzumací nechte kompot nejméně 2-3 týdny odležet.

RADA: Velký dýňový speciál: Vše, co potřebujete vědět o dýních + recepty

6
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÉHO KOMPOTU: • Rozvařená dýně: Hlavní příčinou je vynechání namáčení dýně v kyselé lázni. Další příčinou je příliš dlouhé povaření dýně v cukerném nálevu. Dýni během vaření průběžně ochutnávejte. Vyjměte ji z nálevu ve chvíli, kdy je ještě tuhá a má tendenci křupat. Změkne ještě během sterilace. • Kalný nálev: Nálev se může zakalit, když na dýni necháte zbytek vláken. Nebo nedokonalým propláchnutím dýňových kostiček. Než skleničky uzavřete, opatrně jimi poklepejte, aby se uvolnily vzduchové bubliny a zabránilo se tím oxidaci, která způsobuje zákal.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK: • V nálevu můžete povařit spolu s celým kořením i plátky citronu nebo pomeranče (včetně kůry). • Přidání sáčku vanilkového cukru nebo kousku vanilkového lusku do nálevu zjemní jeho kyselost a dodá kompotu příjemný, hřejivý podtón. • Kompot je sice jedlý ihned po vychladnutí, ale jeho chuťové složky se dokonale propojí a zharmonizují až po minimálně 2–3 týdnech skladování, ideálně ve sklepě. • Když použijete dýni hokkaidó, ušetříte si tím práci i čas, protože tuto dýni jako jedinou nemusíte loupat. Její slupka během tepelné přípravy změkne.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

Dýňový kompot s ananasovou šťávou

V rumu zavařená dýně

V rumu zavařená dýně

Můj dýňový kompot s ananasem

Můj dýňový kompot s ananasem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Zavařování & nakládání Kompoty Jedlé dárky
Vaření Zavařování Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Ananasová příchuť Cukr Dýně Hřebíček Kyselina citronová Ocet Skořice Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborový kuba

Bramborový kuba

Kaldoun

Kaldoun

Krabí pomazánka od Camm

Krabí pomazánka od Camm

Vynikající pomazánka z nivy

Vynikající pomazánka z nivy

Sýrový dort II.

Sýrový dort II.

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Nakládaný pivní Hermelín

Nakládaný pivní Hermelín

Jednoduchá ovesná kaše -  zdravě a chutně

Jednoduchá ovesná kaše - zdravě a…

Okurkový salát

Okurkový salát

Doporučujeme

20 minut
Pečené batáty se zelným salátem a pestem

Pečené batáty se zelným salátem a…

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

38
Tvarohová bábovka rychlá a dietní
Tvarohová bábovka rychlá…
36
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
23
Bramborový salát s chřestem
Bramborový salát s…
23
Bazalková pasta / pesto
Bazalková pasta / pesto
19
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které se pojí k 11. listopadu?
Svatomartinský kvíz: Znáte tradice a zvyky, které…
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak ji připravit, aby byla měkká a křupavá?
Pečená husa nesmí na svatého Martina chybět. Jak…
AHA.cz Konec všem nadějím: Jde o Bílou a Filipiho

Konec všem nadějím: Jde o Bílou a Filipiho

Mimibazar Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Epidemie krátkozrakosti: Děti špatně vidí čím dál dřív. Proč je důležité jednat už v dětství

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Ženy.cz Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Když venku prší: 4 knihy, které vás nepustí z gauče

Blesk.cz Oddlužená herečka Veronika Gajerová: Vzkaz kolegyním, kterým nesplatila dluhy!

Oddlužená herečka Veronika Gajerová: Vzkaz kolegyním, kterým nesplatila dluhy!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Výklad karet Lenormand na listopad: Kdo otěhotní a komu se obrátí život vzhůru nohama?

Další doporučené recepty:

Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra
Dýňový koláč s krémem ze smetanového…
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s ořechy II.
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový kompot s ananasovou šťávou
Dýňový krém
Dýňový krém
Dýňový krém s kari
Dýňový krém s kari
  • Recepty.cz
  • Dýňový kompot
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact