Očištěnou dýni nahrubo nastrouháme nebo rozmixujeme v chopperu (drtiči) a dáme do mísy. Přidáme dvě vejce, jemně nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z menšího citronu (lze použít i pomeranč), cukry, rozpuštěné máslo a ovoce dle chuti. Vše dobře promícháme, přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme, těsto nandáme do koláčové formy cca 30 cm nebo dortové 22 cm, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme 20-25 minut, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.
Po zchladnutí přelijeme polevou dle vlastní chuti (citronová, pomerančová, rumová, čokoládová...) a necháme ztuhnout nebo jen posypeme moučkovým cukrem.