Recept jsem okoukal od Itala Emanuela Ridiho, takže veškeré pochvaly jdou na jeho adresu. Vyzkoušel jsem jej, byl výborný, skvěle se hodil na podzimní večery k čaji, takže jsem se rozhodl dát jej sem.
2
Dýni zbavenou semínek nejprve nakrájíme na tenké plátky (asi 1 cm široké) a vyložíme na máslem vytřený plech, poté necháme opékat v předehřáté troubě na 180 °C asi 20 min. Po opečení bude dýně měkká a rozmixujeme ji (popř. ručně rozdrtíme - pro ty, co nemají mixér, tak jako já). Nemusí to být úplně na kaši, mě osobně docela vyhovovalo, když tam zůstaly malé kousky dýně.
3
Mezitím si rozdrtíme/rozemeleme hřebíček na prášek a dáme namočit rozinky do horké vody. Vedle toho si vyšleháme vejce s cukrem a olejem, následně přidáme namočené změklé rozinky a rozmixovanou dýni. Rozdrcené koření smícháme s moukou, přidáme špetku soli a promícháme s dýňovou směsí dohromady. Je-li těsto velmi hutné a nejde promíchat, je možné přidat mléko (opatrně po jednotlivých lžících - těsto by mělo zůstat poměrně husté).
4
Formu (na dort, na bábovku, na cokoliv, co se nám líbí) vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme hmotu, dáme do předehřáté trouby a pečeme při 180 °C zhruba 1 hod. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem, ale mě to chutnalo spíše bez něj. Svým kořením (hřebíček, skořice) se velmi hodí k nějakému dobrému černému čaji. Dobrou chuť a hodně štěstí.
Koláč je na můj vkus hodně sladký a těžký a ani moc nevyběhl. Prášek do pečení uvedený je, chybí jen v postupu a kdyby se dal celý asi by vyběhl víc. Možná záleží na i typu dýně, ale potom už pátrat nebudu.
Výborný koláč, k černému čaji se opravdu moc hodí - ale chutná i bez čaje ;-) Pro všechny, kteří vaří dle postupu v receptu - nezapomeňte na prášek do pečiva, není v přípravě uveden. Děkuji autorovi za vložení receptu a dávám 1! :-)
Postupovala jsem podle receptu a chutnal mně i dětem, koření navíc jsem nedávala, ale k dýni mi též sedí kardamom, příště zkusím. Opravdu vláčný dezert, připomíná perník, ale není to perník, já perník nemusím, toto je báječné, doporučuji.