Dýni a jablka oloupeme, nakrájíme na kousky. Nepatrně podlijeme vodou, podusíme, podle chuti přidáme cukr, citronovou šťávu, skořici a uvaříme na hustší kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi 3 lžic studené vody uhněteme těsto, které naplníme do vymazané a vysypané koláčové formy, přidáme dýňovou kaši, posypeme spařenými oloupanými mandlemi a ve vyhřáté troubě upečeme.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Míša
|26. 10. 2016 20:50
Dobrota. Koláč jsem vylepšila sušenými meruňkami, nasekanými mandlemi a trochou rumíku. Neslané nemastné to určitě potom nebylo ;-) .
Ája
|12. 10. 2016 16:05
Těsto šlo vypracovat dobře, náplň jsem raději rozmixovala. Koláč mě vůbec neoslovil, nemastný, neslaný a hlavně nesladký :-( Těsto nám nechutnolo. Možná s vylepšením v podobě sušeného ovoce či ořechů. Už ho pést nebudu. :-(
Radka
|11. 10. 2016 23:55
Opravdu jednoduché těsto, akorát se mi první půlka nezdařila, udělala jsem druhou dávku, která byla dobrá. Těsto jsem spojila dohromady, a jako náplň jsme použila jak máslovou dýni, tak dvě jablka, a taktéž ananas i s ananasovou šťávou z plechovky. Cukrovala jsem pro jistotu vanilkovým cukrem i těsto i náplň. Vrch jsme posypala moučkovým cukrem. Teď jen doufám, že to bude chutné Těsto je křehké Dýně poměrně suchší, takže doufám, že tento recept u nás doma klapnul. Děkuji za rychlý recept. <3
Zdravím všechny! Koláč jsem také vyzkoušela a můžu potvrdit, že se s ním pracovala velice pěkně. Těsto je příjemné a náplň je možné podle vlastní chuti vylepšit. Vzhledem k tomu, že dýňová náplň je vlhčí doporučuji zahustit ji oříšky, mandlemi, sušeným ovocem a není na škodu dát nahoru i drobenku. Použila jsem 2 skořicové cukry, aby byla koláč sladký. Ale záleží na chuti dýně a jablek.
Anonym Hater
|11. 11. 2014 17:21
Co je to za hrozný těsto??????????????????????
Pletuška
|10. 11. 2014 18:50
Já jsem koupila máslovku
Věra
|12. 10. 2014 21:52
Dnes jsem upekla tenhle koláč se všemi vylepšeními. Těsto je skvělé, krásně se do tenka vyválí na pečícím papíře. Náplň jsem udělala z dvojnásobného množství dýně a 5 ti jablek, dýni jsem podusila, jablka nastrouhala nahrubo a dýňová kaše se po smíchání strouhanými jablky krásně zahustila. Do náplně jsem přidala šťávu z půlky citronu, lžíci koření na štrůdl, hrst spařených hrozinek a hrst nasekaných vlašských ořechů a přiměřeně třtinového cukru. Koláč jsem posypala nasekanými mandlemi i drobenkou a pekla 45 minut na 190 st C. Dali jsme si ho se zakysanou smetanou. Je skvělý! :-) ;-) !
Iva
|28. 9. 2014 11:14
Vynikajici.Dekuji. :-*
Dana Malá
|22. 9. 2014 11:23
Sladký - "podle chuti přidejte cukr"
Dana Malá
|22. 9. 2014 11:22
Jakou dýni jste používali?
jaryn
|14. 9. 2014 08:11
Ten kolac je sladky a nebo slany? Dekuji
bosorkaxy
|17. 8. 2014 20:25
Dnes jsem zkusila upéct a souhlasím s ostatními, koláč je výborný
Hanka
|5. 3. 2014 20:50
Přesně tak jsem to udělala i já a bylo to vynikající...netřeba dusit, stačí nastrouhat a upéct. ;-)
Iris
|9. 1. 2014 15:31
Famózní!
Dělám to ze zavařené dýně a nepoužívám mandle. Zato navíc použiji ještě tenkou horní vrstvu těsta, tak jak to dělají v Americe a má úspěch u všech, co ho chutnali. Děkuju za recept :-)
Jana
|31. 10. 2013 13:21
Prosím jak dlouho na na kolik stupňů pečete? Díky.
Iv
|20. 10. 2013 14:51
Koláč jsem dělala přesně podle receptu a povedl se! Těsto je vysoké cca 0,5 cm a dýňová kaše také tak.
farah
|16. 10. 2013 13:03
a to "podle chuti přidáme cukr" - je tedy co? :-D
chin shin
|25. 3. 2013 21:08
Tak těsto jsem udělala z dvojité dávky..,jabka a dýni jen nastrouhala a použila jsem i posýpku..
Taky jsem byla ráda,že jsem nenašla formu na koláč a dala to do dortové!..výsledný koláč byl totiž dost vysoký!..ale perfektní!Všichni si pochutnali..a o Velikonocích ho peču znova! ;-)
Silvie
|2. 2. 2013 21:26
Koláč je výborný, dnes jsem dělala a měl úspěch, dýni a jablka jsem jen nastrouhala a vymačkala šťávu, zasypala cukrem a ochutila skořicí. Příště prý mám vyzkoušet i s posypkou.
Díky za jednoduchý a chutný recept.
Jarka
|12. 12. 2012 10:28
Já tedy nevím, ale žádný cukr v receptu není!
Míša
|11. 12. 2012 07:44
Škoda, že jsem si nepřečetla nejdřív komentáře aneb do mé formy bylo těsta moc málo, chtělo to z dvojité dávky, ach jo, snad z toho něco bude, momentálně se peče, ale voní nááááádherně :-P
Lenka
|7. 12. 2012 01:10
Výše uvedený rozpis ingrediencí je na malou formu. Jen pro představu
Dnes jsem pekla, a je moc dobrý. Příště udělám z dvojité dávky, do velké formy, kterou běžně používám. Aby koláč déle vydržel.. ;-)
Hanka
|16. 11. 2012 20:10
Jednoduchý a skvělý, zmizel jakmile trošku vystydl. A vzhledem k tomu, že mi zbyla menší půlka dýně, udělala jsem ho druhý den ještě jednou v trošku jiné variantě - do dýňové kaše jsem dala méně skořice a několik hřebíčků a o jedno jablko víc a opět zmizel extrémně rychle... :-) Pekla jsem na horní spodní ohřev na 180st cca 40 minut.
Iva
|15. 9. 2012 20:47
Tento koláč je výborný, křehké těsto, a pokud to pyré zbyde (jako mně), tak je z toho výborná přesnídávka - nejen pro děti :-). Tleskám!
katka
|4. 3. 2012 08:43
muzu se zeptat jak dlouho a na kolik stupnu jste dynovy kolac pekly??
Petra
|2. 8. 2011 15:15
Můžu se zeptat, jestli bych tento koláč mohla zkusit ze zavařené dýně? Mám dvě sklinky a nevím co s nimi. Děkuji!!! :-)
Právě jsem sprášila dva kousky a moc jsem si pošmákla. Jen jsem našla v lednici načlou plechovku ananasu, tak jsem ji tam na kostky přidala a místo citronu-limetku, tak jsem tam kromě kůry přidala i šťávu z půlky a navrch jsem nasypala kokos.
Katka
|28. 10. 2007 09:12
Po včerejším pečení přidávám svůj názor. Zkoušela jsem podobný recept, ale výsledek se moc nevydařil, proto jsem zkusila, na základě tohoto receptu, tuto variaci:Udělala jsem kynuté těsto a jím jsem vyplnila formu na koláč. Nechala vykynout a pak naplnila náplní jak je zde - nevařenou - jen nastrouhaná dýěn s jablky, nadrcené "sladké" koření. Pokladla jsem je po plechu, posypala drobenkou a výsledek je výborný!!!
Alka
|13. 10. 2007 20:05
Já jsem dýni rozmixovala, jablka nastrouhala nahrubo, nic jsem nevařila, nedusila, akorát jsem z té směsi vymačkala nadbytečnou šťávu. Je to výborný recept!
Jaroslava Oumarová
|18. 11. 2006 12:35
Taky jsem ho pekla, jen jsem zapomněla napsat hodnocení:-) Kolegyním chutnal, jen prý byl málo sladký, ačkoliv jsem sladila dost a ještě cukrovala navrch. To by člověk neřekl, kolik cukru ta dýně spolyká:-))
Lenka
|18. 11. 2006 08:58
Když dýni a jablka nastouháte na hrubém struhadle, nemusíte je vůbec dusit. Naopak nám chutnalo více, když náplní koláče nebyla kaše, ale jemné kousky. A když dáte navrch ještě drobenku, po koláči se jen zapráší.
Jana
|26. 4. 2006 20:06
Výborné! Jsem nešika a dávala jsem dýně a cukr podle oka, takže byly málo sladké (a možná jsem dala míň), ale pocukrování to spravilo a koláč je vynikající.