Možná máte dýně spojené hlavně se slanými recepty, ale to je velká, opravdu velká škoda! Dýně totiž skvěle fungují i ve sladkých dezertech a tento cheesecake je toho důkazem. Chutná dětem i dospělým.
g
lotus sušenky
nebo podobné karamelové neplněné sušenky
80
g
máslo
250
g
ricotta
250
g
čerstvý sýr
např. Lučina smetanová, Philadelphia, Palouček...
150
g
cukr
150
g
dýňové pyré
vanilka
1,50
lžička
dýňové koření
1
ks
vejce
skořice - mletá
na ozdobení
ořechy pekanové
na ozdobení
Postup přípravy receptu
1
Sušenky rozmixujte nebo rozdrťte, smíchejte je s povoleným máslem a směs umačkejte na dno formy vyložené pečícím papírem. Tento základ dejte na cca 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 170 °C.
2
Mezitím v míse smíchejte ricottu, sýr a cukr. Pokud použijete šlehač, šlehejte opravdu jen velmi krátce na nízké otáčky, aby se do dortu dostalo co nejméně vzduchu. Dále přidejte dýňové pyré (to připravíte tak, že kousky dýně uvaříte doměkka, slijete a rozmixujete dohladka), vanilku, dýňové koření a vejce. Opět krátce prošlehejte nebo promíchejte.
Připravený krém nalijte na předpečený základ. S naplněnou formou poté opatrně bouchněte o kuchyňskou linku, abyste se zbavili přebytečného vzduchu, který by mohl při pečení udělat neplechu. Dort pečte asi 30 minut v troubě vyhřáté na 160 °C. To, že je dort upečený, poznáte tak, že se krém lehce třese jako rosol.
4
S upečeným dortem zacházejte velmi opatrně, aby nepopraskal - žádné otřesy, nárazy. Ideálně ho nechte dojít v otevřené vypnuté troubě, poté ho nechte zcela vychladnout a nakonec ho dejte ještě do lednice ztuhnout (ideálně do druhého dne). Hotový cheesecake můžete posypat skořicí a ozdobit ořechy.