K cibuli přidáme hrubě nastrouhanou neloupanou, pouze od semen očištěnou a omytou dýni. Kdo chce, může dýni samozřejmě oloupat, ale není to vůbec nutné.
3
Dýni podlijeme maličko vodou, osolíme a na mírném ohni dusíme pod poklicí doměkka (nerozdusit na kaši!) pár minut, za občasného promíchání.
Podušenou dýni osladíme dle chuti (cca 2 lžíce, dle sladkosti dýně) a následně i okyselíme. Ocet přidáváme postupně a ochutnáváme. Každému chutná jiný stupeň sladkokyselosti, takže podle vlastní chuti.
5
Kdo má rád "zelí" krémovější, může s dýní zároveň podusit i jemně nastrouhanou menší bramboru nebo dýni ke konci zaprášit lžičkou mouky, promíchat a přilít trošičku vody. Do zelí se dá pro zjemnění také vmíchat deci smetany ke šlehání, která zelí zjemní. Vše záleží na naší chuti.