Tartaletka je dezert pocházející z Francie. Jedná se o pečený košíček plněný krémem, jehož originální název „tartelette” by se dal přeložit jako „koláček”.
Smíchejte mouku, cukr, sůl, vejce a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Vypracujte těsto - ideálně za pomoci nožů nebo konečků prstů, abyste jej příliš neohřívali. Snažte se být rychlí a těsto nepřepracovat.
Těsto zabalte do folie a dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
3
Odležené těsto rozválejte na zhruba 3 mm tlustý plát. Vykrájejte z něj kolečka, která napěchujete do vymazaných formiček na tartaletky. Nechte opět zchladnout v lednici.
4
Dýni oloupejte (v případě, že použijete dýni Hokkaidó, loupat nemusíte), nakrájejte na malé kousky a uvařte doměkka.
Dýni rozmixujte, případně rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte cukr, žloutky, mascarpone, koření a citronovou kůru a ze všech surovin umíchejte krém.
6
Dýňový krém rozdělte do formiček na připravené těsto a posypte nahrubo nasekanými ořechy.
7
Tartaletky vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte zhruba 20 minut.