Je jednoduché na přípravu a můžete je využít jak do sladkých moučníků, tak jako základ slaných jídel, třeba polévky, nebo bramborovo-dýňové kaše. Zkrátka tohle pyré se vám doma neztratí. Navíc se dá i zamrazit do zásoby!
ks
dýně
máslová oloupaná, nebo hokkaido i se slupkou
olej
sůl
Postup přípravy receptu
1
Troubu předehřejte na 200 °C. Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte semínka. Dýni na řezu potřete chuťově neutrálním olejem a lehce osolte. Pekáček vyložte pečicím papírem, vložte do něj dýni, podlijte hrnkem vody a dejte péct. Po 40 minutách teplotu zmírněte na 170 °C a pečte ještě 20 minut do změknutí.
Dužninu z dýně vydlabejte a tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Podle potřeby nařeďte trochou vody, výsledná konzistence by měla být ale hustá. Dýňové pyré je vděčný polotovar, který využijete takřka na všechny dýňové moučníky. Vyplatí se ho proto připravit víc a uložit do mrazáku.