Tyto nadýchané muffiny v sobě spojují vše, co milujeme na podzimu - šťavnatou dýni, křupavé ořechy a voňavé koření. Jsou ideální ke kávě, k čaji i k lenošení pod dekou.
Dýni zbavte pomocí lžíce semínek a vnitřních vláken, oloupejte ji (použijete-li dýni Hokkaidó, loupat ji nemusíte) a nakrájejte ji na kostičky. Nasypejte ji do hrnce, zalijte vodou a uvařte doměkka. Pak dýni slijte a rozmixujte na pyré.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, mleté koření a sůl.
3
V druhé míse smíchejte vejce, krupicový cukr, olej, mléko a vanilkový extrakt. Přisypte sypké suroviny a vše promíchejte. Nakonec přidejte dýňové pyré a nahrubo nasekané ořechy.
Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky a rozdělte do nich těsto tak, aby sahalo přibližně do dvou třetin košíčků. Každý muffin pak ještě posypte trochou skořicového cukru.
5
Muffiny vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte je asi 20 minut dozlatova.
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI PŘÍPRAVĚ DÝŇOVÝCH MUFFINŮ:
• Muffiny jsou gumové: K tomu nejčastěji dochází, když těsto mícháte moc dlouho. Míchejte ho jen do momentu, kdy zmizí většina suchých pruhů mouky. Hrudky v těstě nevadí. A vždy těsto míchejte ručně, ne v robotu nebo mixéru.
• Muffiny se uprostřed propadají nebo jsou uvnitř mazlavé: Příčinou bývá nadměrná vlhkost v těstě. Hlídejte si především to, aby dýňové pyré nebylo moc vodnaté.
• Nesouměrný tvar nebo prasklá špička: Problém spočívá v příliš vysoké teplotě pečení. Pokud je teplota příliš vysoká, vnější vrstva těsta se zpevní a vytvoří kůrku rychleji, než je tomu u středu. Střed těsta, který stále kypří, se snaží prorazit zpevněnou kůrku ven, což vede k praskání a k nesouměrnému, špičatému tvaru.
7
TIPY PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK:
• Místo vaření můžete dýni na pyré upéct. Kostičky rozložte na plech s papírem na pečení, lehce potřete neutrálním olejem a upečte doměkka v troubě při 200 °C.
• Místo mléka můžete použít podmáslí, díky kterému se jedlá soda a kypřící prášek lépe aktivují a vytvoří se jemnější střídka.
• Místo (nebo kromě) ořechů můžete do těsta přidat i nasekanou tmavou čokoládu.
• Před pečením můžete muffiny místo skořicového cukru posypat drobenkou z másla, mouky, hnědého cukru a nasekaných ořechů, která vytvoří křupavou vrstvu.