Nastrouhanou dýni smícháme s česnekem, paprikou, petrželkou, žloutky, drobně pokrájeným uzeným masem (uzeninou), osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem a přidáme na kostičky pokrájené starší rohlíky, které do zeleninové směsi vmícháme a necháme je v ní asi 15 minut zvlhnout.
2
Pokud je směs tuhá, zakápneme troškou mléka, pokud je směs řídká, vmícháme strouhanku nebo přidáme ještě rohlík. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků, vše nandáme do připravené formy (pekáčku) a dáme zapéct dozlatova v rozehřáté troubě na střední teplotu.
3
Žemlovku podáváme teplou s bramborovou přílohou nebo studenou jako chuťovku s čerstvou zeleninou nebo salátem.
4
Pokud **vynecháme maso**, máme **vegetariánský pokrm**.