Dýňovou polévku lze připravit na spoustu způsobů. Tím méně známým je kombinace s pečenou hruškou a javorovým sirupem, které polévce dodají netradiční příchuť.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Dýni překrojte napůl, vydlabejte semínka. Dužninu nakrájejte na měsíčky, rozložte je na plech a pečte doměkka asi 25 minut.
2
Mezitím cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i česnek a ještě chvíli restujte (česnek nesmí zhnědnout).
Přidejte upečenou dýni a hrušky, zalijte vývarem a povařte asi 5 minut. Polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru a ochuťte javorovým sirupem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zjemněte smetanou. Na talířích ozdobte špetkou sladké papriky a nasekanou petrželí.
Tip: Pokud chcete prohloubit chuť dýně, zastříkněte ji ve finále dýňovým olejem.