Krásně hustá, hřejivá a sytá - to je dýňová polévka, která vám přijde vhod především v sychravých podzimních dnech. Vylepšená o červenou čočku a kokosové mléko je prostě vynikající.
Dýni rozpulte, vydlabejte semínka a pak ji nakrájejte na kousky. Na rozpuštěném ghí opečte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte skořici, promíchejte a nechte ji provonět. Základ zalijte vývarem. Přidejte dýni, zázvor nakrájený na plátky a polévku přiveďte k varu. Vařte do chvíle, dokud není dýně měkká.
Mezitím v jiném hrnci uvařte doměkka červenou čočku. Polovinu poté přidejte do polévky a tu pak tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Přidejte zbylou čočku, vmíchejte kokosové mléko a polévku ještě podle potřeby osolte a opepřete.
V konzervě s kokosovým mlékem je nahoře bílá sedlina. Tu seškrábnu, "vodový" zbytek nechám v plechovce.
Bílou sedlinu hodím na pánev, kde jsem předtím orestoval cibulku a na mírném plameni ohřívám, dokud nezačne bublat. V té chvíli do toho dám kari a nechám probublávat, cca po minutě přidám nakrájenou dýni a česnek (aby prudším smažením nezhořkl). Krásně se v tom obalí.
Pak do toho přiliju vývar a druhou směs (nebo čočku s vývarem, cca 10 minut vařenou.
Přidám skořici a zbytek kokosového mléka, sůl, pepř dle chuti a povařím, nechám promíchat chutě.
Rozmixuju.
Možno přidat třeba i na kostičky usmažené kuřecí prsa (cca 100g, opět s trochou kokosového másla z vrchu a troškou kari). Chytne to pak od toho kuřete zajímavý šmak (obvzlášť pro nás chlapy).