V hrnci si rozehřeji máslo a zpěním cibulku. Nakrájím si dýni na malé kostičky. Dělám z dýně Hokaido, ta se nemusí ani loupat. Odstraním semínka. Na zhruba 4 porce mi stačí větší čtvrtka dýně.
2
Nakrájenou, neloupanou dýni bez semen přidám na orestovanou cibulku a chvilku restuju. Přidám sůl, trochu kari, pár kuliček nového koření, pepře celého a trochu zakápnu sójovkou. Co se týče koření, každý podle chuti.
3
Po chvilce zaliji horkou vodou, přidám zeleninový bujon a vařím. Samozřejmě bujon lze nahradit zeleninovým vývarem, je to však pracnější a výsledek praktický stejný - mám vyzkoušeno.
4
Vařím tak zhruba 30 minut. Poté vyberu z polévky kuličky koření a polévku rozmixuju tyčovým mixérem do hladka. Pokud se mi zdá, že není úplně hladká, procedím.
5
Vrátím zpátky na plotnu, chvilku povařím, dochutím a ke konci zaliji smetanou ke šlehání - já používám 33%.
6
Na talíři ozdobím krutony, popřípadě každý dle chuti.
7
Dýni Hokaido jsem dostala od tchýně. Nic jsem od toho nečekala, ale obrovské překvapení - připomíná mi to něco mezi svíčkovou a slepicí na paprice, je to však lehčí a vynikající. Doporučuju vyzkoušet.