Dýně je typickou podzimní surovinou, kterou lze zpracovat na mnoho způsobů a jedním z nejoblíbenějších je vydatná dýňová polévka. Nejčastěji se připravuje z dýně hokkaidó, která k nám doputovala, jak už název napovídá, z Japonska.
V hrnci rozehřejeme máslo, osmahneme na něm do sklovata na drobno nakrájenou cibuli. Přidáme oloupanou a na větší kostky nakrájenou muškátovou dýni a ještě chviličku vše smažíme, aby se nám suroviny rozvoněly. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla zelenina zcela ponořená, promícháme a vaříme na mírném plameni dokud dýně nezměkne (cca 20 min).
Když je dýně měkká, stáhneme hrnec z plamene, přilejeme do něj smetanu na vaření, podle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme obsah hrnce tyčovým mixérem do hladka. V případě, že se vám zdá polévka moc hustá, můžete zředit vodou a ještě chvíli povařit.
vzhledově polévka vypadá nádherně ačkoliv k tomuto receptu mám spoustu změn ..
1. někomu asi vyhovuje mě určitě ne! doma to nikdo nejedl a to ani manžel, který je jak malý polský zájezd a sní uplně vše
2. polévku jsem dělala na podruhé ale změnila úplně složení: přidala kari koření, bobkový list, nové koření, česnek a hlavně zeleninový vývar pak byla polévka taková jaká má být ;)
Naprosto bez chuti! Nevýrazná a chuťově nezajímavá polevka. Ani můj syn (úterý se narodil s láskou) k jídlu ji po prvnim spoustu nepozřel. ..a to je co říct.
Škoda materiálů který jsem na ni použila. :-(
Uvařila jsem ji 1x a nikdy víc! Myslím si, že paní která sem dala tento recept se ma ještě hodně co o vaření učit.
Pro mě je tato polevka jednoznačně "blaf". :[ X3
DRAHUŠKA
|11. 11. 2016 12:31
LUXUSNÍ POLÉVKA PŘIDALA SEM KRUTONKY A PETRŽEL !! ;-)
DRAHUŠKA
|11. 11. 2016 12:31
LUXUSNÍ POLÉVKA PŘIDALA SEM KRUTONKY A PETRŽEL !! ;-)
DRAHUŠKA
|11. 11. 2016 12:31
LUXUSNÍ POLÉVKA PŘIDALA SEM KRUTONKY A PETRŽEL !! ;-)
Moc se omlouvám, já nesledovala palec nahoru a dolů a hodnotila jsem pětkou jako NEJVYŠŠÍ MOŽNÉ DOBRÉ HODNOCENÍ, nejde to opravit. Takže všem, kteří nahlédnou, včetně kuchařky, říkám… že POLÉVKA JE DOKONALÁ!!! :-)
reiko
|3. 10. 2016 18:13
Výborná polévka, hlavně rychlá a jednoduchá. Díky za recept.
Kvúli této polívce jsem si i založila účet :). Máme 9m chlapečka tak jsem hledala recept na polívečku, kterou by mohl i on a tenhle je. Jen jsem do základu přidala mrkvičku. Malýmu jsem dala pak už jen bílý jogurt. Nám smetanu, okořenila a je to vážně mňamka :)
Kvůli této polívce jsem si i založila účet ;-) . Máme 9m chlapečka, tak jsem hledala recept na polívečku, kterou by mohl i on a tenhle je super. Jen jsem do základu přidala mrkvičku, malýmu pak už jen bílý jogurt, nám smetanu, okořenila a mě tedy móóóc chutná. A těším se, až se malej vzbudí a pochutná si taky ;-)
petflo
|16. 8. 2015 12:25
Máme 9m chlapečka, tak jsem hledala polívečku, kterou by mohl i on a tenhle recept je super. Jen jsem do základu přidala mrkvičku a nakonec dala bílý jogurt. No a mňamka největší ;-)
Akorát se nám dýně na zahradě urodily, tak hledám, jak je zužitkovat. Našla jsem tenhle recept s využitím kokosového mléka: www.polivky.cz/dynova-polevka, nemáte některá s touhle ingrediencí zkušenosti?
Hm, akorát se nám na zahradě urodily, tak vyzkouším. Našla jsem tenhle recept s kokosovým mlékem: http://www.polivky.cz/dynova-polevka/, ten mě docela láká. Nemáte některá zkušenost s používáním kokosového mléka v polévkách?
Ježiš to je mňamka. :-) Moc dobrý a jednoduchý recept. Až na to loupání dýně. :-( Musí se loupat, ne? Trošku jsem to pozměnila, aby to bylo ještě zdravější ... přidala jsem místo smetany bílý jogurt. ;-)
Polévka vynikající...navíc jsem přidala kari, prostě super!
Marie
|19. 11. 2012 20:49
já jakoukoliv oranžovou dýni opeču na másle do měkka a do růžova-rozmixuji společně s 1 taveným sýrem s houbovou příchutí a jen malinko rozředím-osolím,opepřím.Navrch opečená houska-kostičky-víc není třeba.
Děkuji za tip na obměnu, s vínem a jablečnou přesnídávkou musí být skvělá, určitě někdy vyzkouším! Na téhle polévce je super, že dýně se dá kombinovat se spoustou koření - dávám třeba zázvor, kari, chilli, muškátový oříšek apod. - pokaždé tak může chutnat jinak, ale vždycky je výborná :-)
Miluju dýňovou polévku a tohle je jednoduchý recept a výsledek je obrovský.Jen jsem po ruce zrovna neměla cibuli,tak byla bez a byla super.Trochu jsem to dochutila bílým vínem a jablečnou přesnídávkou a na závěr na talíři jsem tam přidala lžičku zakysačky ( nebyl dýňový olej ). Opravdu luxus!!!!Snědla jsem celý hrnec sama.Je super že je krémová a hustá,přitom bez mouky!