• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Dýňová omáčka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňová omáčka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 3
      česnek
    • 1
      ks cibule jemně nakrájené
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 1
      drůbeží vývar
    • 2
      lžíce petrželová nať
    • 0,50
      hrnek smetana
    • 0,25
      lžička muškátový oříšek
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      kg dýně Dýňová dužina

Postup přípravy receptu

1
Trochu osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut).
2
Dýni rozmačkáme (nebo rozmixujeme), přidáme petržel, muškátový oříšek, sůl, pepř a smetanu. Povaříme asi minutu a podáváme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně…

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová polévka s fíkem

Dýňová polévka s fíkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Martina | 9. 12. 2012 13:17

    Dnes jsem vyzkoušela a bylo to výborné!!!! Podávali jsme s bramborem a klobásou, takže si pochutnal i muž, který by bez klobásky určitě protestoval :-).

  • Irena Simonová | 29. 10. 2009 13:13

    mě zas při tom všem "dohadování" jestli prívarok, omáčka, příkrm.... napadlo Pyré. Každopádně, já to ještě trošku přichucuji karri kořením a používám místo sladké- kysanou smetanu až do talíře... Kdysi jsem to takle přečetla právě na těchhle stránkách a s dcerou to milujeme.

  • Bohdan Ivičič | 14. 5. 2009 23:13

    když se dá víc toho vývaru tak je to klasická dýňová krémová polévka

  • . | 8. 9. 2007 21:12

    prívarok-->příkrm

  • Tereza - | 28. 6. 2007 18:08

    Dášenka, prosím vás, kým som prečítala váš príspevok, tak slintám:))) V sobotu uvidím, čo na záhrade narástlo a asi odtrhnem aj menšiu tekvicu. S tou šťavou ako píšete je to bašta, máte pravdu, úplne to stačí, už o tom ani nemôžem písať:))))))))

  • Danka Snášelová | 28. 6. 2007 16:46

    Těkvicový prívarok je vynikající mňamka. Jsem Slovenska žijící na Moravě a tady tento pokrm nikdo nezná. Již delší dobu (roky) si s manželem (Čechem) lámeme hlavu, jak prívarok přeložit do češtiny. Zatím jsme žádné vhodné slovo nenašli. Prívarok je hustý pokrm z určité suroviny. Těkvicový prívarok dělám přesně jak Terezka. Kopr je moc důležitý. Dává prívarku chuť. Bez kopru to není ono. Nemám ráda koprovou omáčku, ale v těkvicovém prívarku kopr zbožňuji. Tam prostě musí být!!! Do prívarku dávám ještě mléko a smetanu. Prívarok na talíři stačí polít jenom šťávou z masa. Jak píše Terezka = maso nemusí být. Ale šťáva z udušeného masíčka (orestovaná cibulka, paprikový základ, udušené maso podlité vodou - jako když se vaří guláš) dává pokrmu lahodnou chuť - je to bomba! Lepší je tykev nastrouhat na struhadle, než krájet na kostky. Těkvica je česky dyňa anebo tykev. Dozrává až na podzim. Má podlouhý tvar. Vypadá jak cuketa, ale má světle zelenou, až nažloutlou slupku.

  • helus helus | 28. 6. 2007 15:15

    Terezka, tekvicový prívarok robím presne ako Vy a podávam ho s perkeltom, fašírkou... Teraz sa priznám, že pod dýňovou omáčkou som si rozhodne nepredstavovala tekvicu. Ale vidím, že i priatelia z Čiech majú problémy s "tekvicou". Zdraví Vás Helus

  • Hedvika | 27. 3. 2007 17:20

    Jak už jsem napsala,těch tykví je několik desítek druhů a kdo si je nepěstuje,tak dostane v supermarketu zelenou cukinu nebo placatý patizon.No my z paneláku si s tím musíme nějak poradit...:-)Děkuji za odezvu a Terezko až budu mít kam, hned vyseju odrůdu Květa.:-))Ahoj

  • possum * | 27. 3. 2007 12:23

    Hedviko, jde to i z te dyne na 'strasidla'. A z obycejne se zelenou slupkou. Ale butternut je chutnejsi, lip se loupe (muzes i skrabkou na brambory). Ve slovniku to neni, jenom butternut = maselny??? Vypada jako hruska s prodlouzenym krkem. Neni jasne zluta, spis do matne oranzova. A neni moc velika.

  • possum * | 27. 3. 2007 12:16

    Terezko, ted jsem uplne popletena. Bohuzel, kamoska mi odjela (na mesic) na Slovensko. Takze budeme muset pockat.:-) A cesky mi to uz taky nic nerika. Jsem rada, ze vim cesky to, co vim.:-)

  • Di | 27. 3. 2007 09:01

    Tekvica je Hedviko tykev - vypadá jako cukína, ale na rozdíl od ní má téměř bílou - světle zelenou lesklou slupku.

  • Tereza Jarčušková | 27. 3. 2007 07:11

    Hedviga, prívarok sa z patizónov dá urobiť, pretože patizóny sú pevné. Z cukiet to ale dobre nejde, tie sú mäkké, rýchlo sa rozvaria. Tekvica "Květa" je klasická dlhá tekvica ako cuketa, len má bielu šupku. Čo sa týka prívarku, ten robíme z tekvice, kelu, kapusty ( z kapusty obyčajný aj s pretlakom ), fazuľky, hrášku i hrachu a vlastne z mnohých druhov zeleniny. Teraz pofrčí šalátový a zo šťaveľa.

  • Hedvika | 26. 3. 2007 20:58

    Terezko,myslíte něco jako patizony?Takové ty bílé placaté disky? Z těch "tekvicový prívarok" jde dobře.Těch druhů dýní je strašně moc... Velká legrace je,že čeština nezná výraz jako prívarok. My máme vepřo-maso,knedlo-příloha a co je zelí?:-))).. A teď raďte moudré hlavy.Přívařek to nebude...:-) Possum: není to ta oranžová dýně,co se z ní dělají strašidla?

  • Tereza Jarčušková | 26. 3. 2007 14:48

    Possum, na tekvicový prívarok používam klasickú tekvicu s bielou šupkou. Obyčajne na záhradu vysievam odrodu "Květa", pretože tá je kríčková. Nehodia sa sypké odrody, pretože sa rozpadnú. Neviem, ako sa to nazýva v Čechách, u nás je to tekvicový prívarok.

  • possum * | 24. 3. 2007 11:19

    Recept jsem sem dala jako odpoved na Gnocci. Od te doby mi nekdo rekl, ze se na Slovensku podavala s bramborem a karbanatkem. :-OJANO, ja bych podavala s nockama, bramborama, knedlikem a masem hovezim, telecim nebo klokanim. ;-)KARIN, ackoliv mam kopr rada, tady mi nejak nesedi. Ale ta paprikova stava zni dobre! :-)TEREZA, to, co jsi popsala mi spis pripomina dynove zeli. Ktere jsem mivala strasne rada, ale tady jsem zatim nesehnala tu pravou dyni na tuhle upravu.Mozna, ze jsem mela pripsat k receptu, ze nejlepsi je na tuhle omacku butternut pumpkin. No, ale jak se mu rika cesky...???

  • Tereza Jarčušková | 23. 3. 2007 11:50

    Karin máte pravdu, šžava z mäsa a tekvicový prívarok sú skvelé, netreba ani mäso. Ale postup na tekvicový prívarok je iný. Tekvica sa nastrúha na strúhadle na dlhé rezance, podusí na cibuľke a oleji ( stačí 10 min ) s kôprom a soľou, a zahustí sa zápražkou, zátrepkou a pod. Ochutí sa troškou cukru a octom. Rozhodne sa nemixuje. Vyskúšajte :)))

  • Karin V. | 23. 3. 2007 11:00

    Znám podobnou omáčku od tety ze Slovenska, jen tam dávala trošku kopru. Je výborná k masu na paprice (bez smetany) s vařeným bramborem. Ta papriková štáva z masa a dýňová omáčka jsou dohromady skvělé!

  • Jana | 22. 3. 2007 14:33

    Podáváme k čemu nejlépe?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží vývar Dýně Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Petrželová nať Smetana Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zapečená bramborová kaše

Zapečená bramborová kaše

Bábovka olejová

Bábovka olejová

Vánoční jihočeský kuba

Vánoční jihočeský kuba

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Fazolová gulášovka s uzeným masem

Těstoviny s kozím sýrem

Těstoviny s kozím sýrem

Litá buchta

Litá buchta

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Fazolová polévka se zakysanou smetanou

Ledové latte s Baileys

Ledové latte s Baileys

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Ruské okurky - rychlokvašky na slano

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

50 minut
Pečená vepřová žebra se salsou verde a kukuřicí

Pečená vepřová žebra se salsou verde…

45 minut
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou

Grilovaná zelenina s omáčkou…

70 minut
Křehké galetky s rebarborou

Křehké galetky s rebarborou

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

64
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
37
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
32
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
31
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
30
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k masu i na pizzu
7 skvělých způsobů, jak využít mátu: do nanuků, k…
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen na chroupání. Vyrobíte z nich pomazánku, pesto nebo mléko
Slunečnicová semínka, laciná superpotravina nejen…
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho připravit, aby byl dokonalý?
Nejlepší sýr na grilu: Který vybrat a jak ho…
AHA.cz Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mišík je minulost! Kubelková už do rodiny přivítala nového fešáka

Mimibazar První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

První pomoc při spálení od slunce, poranění, nevolnosti i jet lagu: Homeopatická cestovní lékárnička

Dáma.cz JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

JARMILA (54): Syn nás připravil o střechu nad hlavou, manžel se zhroutil

Blesk pro ženy Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Nesmrtelné pruhované tričko! Jak s ním dosáhnout stylu pravých Pařížanek?

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz První potvrzený pár StarDance Tour: Tatiana Dyková a Petr Čadek!

První potvrzený pár StarDance Tour: Tatiana Dyková a Petr Čadek!

SportRevue.cz FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

FOTO, VIDEO: Paige Spiranac - nejrajcovnější golfistka světa žhaví Instagram

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

Sedm smrtelných hříchů podle znamení zvěrokruhu: K jakým neřestem máte sklony právě vy?

  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact