• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
Napište svůj komentář k receptu

Dýňová omáčka

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
3.0
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dýňová omáčka
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 3
      česnek
    • 1
      ks cibule jemně nakrájené
    • 1
      lžíce olivový olej
    • 1
      drůbeží vývar
    • 2
      lžíce petrželová nať
    • 0,50
      hrnek smetana
    • 0,25
      lžička muškátový oříšek
    • sůl
    • pepř mletý
    • 1
      kg dýně Dýňová dužina

Postup přípravy receptu

1
Trochu osmažíme cibuli a česnek na oleji, přidáme dýni a vývar a uvedeme do varu. Přikryjeme a vaříme do změknutí dýně (asi 20 minut).
2
Dýni rozmačkáme (nebo rozmixujeme), přidáme petržel, muškátový oříšek, sůl, pepř a smetanu. Povaříme asi minutu a podáváme.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně - dýňová omáčka

Dýně s kořenovou zeleninou na smetaně…

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová omáčka s mletým masem

Dýňová polévka s fíkem

Dýňová polévka s fíkem

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Anenka
    Anenka | 18. 12. 2015 11:10

    Byla dobrá, akorát jsem tam místo muškátového oříšku, který jsem neměla, nastrouhala trochu čerstvého zázvoru a petržel jsem taky neměla :)

  • Martina | 9. 12. 2012 13:17

    Dnes jsem vyzkoušela a bylo to výborné!!!! Podávali jsme s bramborem a klobásou, takže si pochutnal i muž, který by bez klobásky určitě protestoval :-).

  • Irena Simonová | 29. 10. 2009 13:13

    mě zas při tom všem "dohadování" jestli prívarok, omáčka, příkrm.... napadlo Pyré. Každopádně, já to ještě trošku přichucuji karri kořením a používám místo sladké- kysanou smetanu až do talíře... Kdysi jsem to takle přečetla právě na těchhle stránkách a s dcerou to milujeme.

  • Bohdan Ivičič | 14. 5. 2009 23:13

    když se dá víc toho vývaru tak je to klasická dýňová krémová polévka

  • . | 8. 9. 2007 21:12

    prívarok-->příkrm

  • Tereza - | 28. 6. 2007 18:08

    Dášenka, prosím vás, kým som prečítala váš príspevok, tak slintám:))) V sobotu uvidím, čo na záhrade narástlo a asi odtrhnem aj menšiu tekvicu. S tou šťavou ako píšete je to bašta, máte pravdu, úplne to stačí, už o tom ani nemôžem písať:))))))))

  • Danka Snášelová | 28. 6. 2007 16:46

    Těkvicový prívarok je vynikající mňamka. Jsem Slovenska žijící na Moravě a tady tento pokrm nikdo nezná. Již delší dobu (roky) si s manželem (Čechem) lámeme hlavu, jak prívarok přeložit do češtiny. Zatím jsme žádné vhodné slovo nenašli. Prívarok je hustý pokrm z určité suroviny. Těkvicový prívarok dělám přesně jak Terezka. Kopr je moc důležitý. Dává prívarku chuť. Bez kopru to není ono. Nemám ráda koprovou omáčku, ale v těkvicovém prívarku kopr zbožňuji. Tam prostě musí být!!! Do prívarku dávám ještě mléko a smetanu. Prívarok na talíři stačí polít jenom šťávou z masa. Jak píše Terezka = maso nemusí být. Ale šťáva z udušeného masíčka (orestovaná cibulka, paprikový základ, udušené maso podlité vodou - jako když se vaří guláš) dává pokrmu lahodnou chuť - je to bomba! Lepší je tykev nastrouhat na struhadle, než krájet na kostky. Těkvica je česky dyňa anebo tykev. Dozrává až na podzim. Má podlouhý tvar. Vypadá jak cuketa, ale má světle zelenou, až nažloutlou slupku.

  • helus helus | 28. 6. 2007 15:15

    Terezka, tekvicový prívarok robím presne ako Vy a podávam ho s perkeltom, fašírkou... Teraz sa priznám, že pod dýňovou omáčkou som si rozhodne nepredstavovala tekvicu. Ale vidím, že i priatelia z Čiech majú problémy s "tekvicou". Zdraví Vás Helus

  • Hedvika | 27. 3. 2007 17:20

    Jak už jsem napsala,těch tykví je několik desítek druhů a kdo si je nepěstuje,tak dostane v supermarketu zelenou cukinu nebo placatý patizon.No my z paneláku si s tím musíme nějak poradit...:-)Děkuji za odezvu a Terezko až budu mít kam, hned vyseju odrůdu Květa.:-))Ahoj

  • possum * | 27. 3. 2007 12:23

    Hedviko, jde to i z te dyne na 'strasidla'. A z obycejne se zelenou slupkou. Ale butternut je chutnejsi, lip se loupe (muzes i skrabkou na brambory). Ve slovniku to neni, jenom butternut = maselny??? Vypada jako hruska s prodlouzenym krkem. Neni jasne zluta, spis do matne oranzova. A neni moc velika.

  • possum * | 27. 3. 2007 12:16

    Terezko, ted jsem uplne popletena. Bohuzel, kamoska mi odjela (na mesic) na Slovensko. Takze budeme muset pockat.:-) A cesky mi to uz taky nic nerika. Jsem rada, ze vim cesky to, co vim.:-)

  • Di | 27. 3. 2007 09:01

    Tekvica je Hedviko tykev - vypadá jako cukína, ale na rozdíl od ní má téměř bílou - světle zelenou lesklou slupku.

  • Tereza Jarčušková | 27. 3. 2007 07:11

    Hedviga, prívarok sa z patizónov dá urobiť, pretože patizóny sú pevné. Z cukiet to ale dobre nejde, tie sú mäkké, rýchlo sa rozvaria. Tekvica "Květa" je klasická dlhá tekvica ako cuketa, len má bielu šupku. Čo sa týka prívarku, ten robíme z tekvice, kelu, kapusty ( z kapusty obyčajný aj s pretlakom ), fazuľky, hrášku i hrachu a vlastne z mnohých druhov zeleniny. Teraz pofrčí šalátový a zo šťaveľa.

  • Hedvika | 26. 3. 2007 20:58

    Terezko,myslíte něco jako patizony?Takové ty bílé placaté disky? Z těch "tekvicový prívarok" jde dobře.Těch druhů dýní je strašně moc... Velká legrace je,že čeština nezná výraz jako prívarok. My máme vepřo-maso,knedlo-příloha a co je zelí?:-))).. A teď raďte moudré hlavy.Přívařek to nebude...:-) Possum: není to ta oranžová dýně,co se z ní dělají strašidla?

  • Tereza Jarčušková | 26. 3. 2007 14:48

    Possum, na tekvicový prívarok používam klasickú tekvicu s bielou šupkou. Obyčajne na záhradu vysievam odrodu "Květa", pretože tá je kríčková. Nehodia sa sypké odrody, pretože sa rozpadnú. Neviem, ako sa to nazýva v Čechách, u nás je to tekvicový prívarok.

  • possum * | 24. 3. 2007 11:19

    Recept jsem sem dala jako odpoved na Gnocci. Od te doby mi nekdo rekl, ze se na Slovensku podavala s bramborem a karbanatkem. :-OJANO, ja bych podavala s nockama, bramborama, knedlikem a masem hovezim, telecim nebo klokanim. ;-)KARIN, ackoliv mam kopr rada, tady mi nejak nesedi. Ale ta paprikova stava zni dobre! :-)TEREZA, to, co jsi popsala mi spis pripomina dynove zeli. Ktere jsem mivala strasne rada, ale tady jsem zatim nesehnala tu pravou dyni na tuhle upravu.Mozna, ze jsem mela pripsat k receptu, ze nejlepsi je na tuhle omacku butternut pumpkin. No, ale jak se mu rika cesky...???

  • Tereza Jarčušková | 23. 3. 2007 11:50

    Karin máte pravdu, šžava z mäsa a tekvicový prívarok sú skvelé, netreba ani mäso. Ale postup na tekvicový prívarok je iný. Tekvica sa nastrúha na strúhadle na dlhé rezance, podusí na cibuľke a oleji ( stačí 10 min ) s kôprom a soľou, a zahustí sa zápražkou, zátrepkou a pod. Ochutí sa troškou cukru a octom. Rozhodne sa nemixuje. Vyskúšajte :)))

  • Karin V. | 23. 3. 2007 11:00

    Znám podobnou omáčku od tety ze Slovenska, jen tam dávala trošku kopru. Je výborná k masu na paprice (bez smetany) s vařeným bramborem. Ta papriková štáva z masa a dýňová omáčka jsou dohromady skvělé!

  • Jana | 22. 3. 2007 14:33

    Podáváme k čemu nejlépe?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Omáčky & guláše
Ostatní Zálivky a omáčky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Česnek Cibule Drůbeží vývar Dýně Muškátový oříšek Olivový olej Pepř mletý Petrželová nať Smetana Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí prsa se žampiony II.

Kuřecí prsa se žampiony II.

Domácí pizza koláč

Domácí pizza koláč

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Listové těsto dle časopisu F.O.O.D.

Vepřový tokáň

Vepřový tokáň

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Nivová pomazánka s mozzarelou

Nivová pomazánka s mozzarelou

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Losos grilovaný na cedrovém prkénku

Těstovinový salát s červenou řepou

Těstovinový salát s červenou řepou

Dort s čokoládovým krémem

Dort s čokoládovým krémem

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Poslední sledované recepty

90
Čertovský mls
Čertovský mls
87
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
63
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
38
Batáty ve slanině
Batáty ve slanině
32
Jahodová marmeláda (džem)
Jahodová marmeláda (džem)

Zajímavé články

Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina, která je opět „in“. Dejte jí šanci i vy!
Pohanka: Nenápadná bezlepková superpotravina,…
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s jídelníčkem, díky kterému půjdou kila sama dolů
Jak zhubnout 5 kg: Efektivní a zdravý plán i s…
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se neobejde?
Dokonalé tiramisu: Jak na něj a bez čeho se…
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
AHA.cz Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Kuchařová se svlékla! Bouřlivá reakce okolí

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Moudra našich babiček fungují dodnes: Jak na šťastný vztah podle zralých žen?

Blesk pro ženy Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Zapomeňte na podpatky! Stylistka radí, jaké letní boty vám přidají výšku bez bolesti

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Michal David chystá show po vzoru světových celebrit: Takhle vypadá scéna za 13 mega!

Michal David chystá show po vzoru světových celebrit: Takhle vypadá scéna za 13 mega!

SportRevue.cz Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Tohle jsou přítelkyně a ženy (ex)pilotů Formule 1. Kdo má doma největší kočku?

Maminka.cz Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Když v 66 letech porodila první dítě, stala se nejstarší matkou na světě. Jak Adriana Iliescu (84 let) žije dnes a proč je na dceru hrdá?

Blesk Horoskopy Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

Červnový úplněk ve Střelci přinese touhu po nezávislosti a nových začátcích. Co čeká jednotlivá znamení?

  • Recepty.cz
  • Dýňová omáčka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact