Laksa je ostrá polévka s chilli papričkami a rýžovými nudlemi, populární je hlavně v Malajsii, Indonésii a jižním Thajsku. Zkuste ji místo klasické dýňové polévky.
Začněte přípravou masa. Kuře i cibuli pokrájejte na plátky, osolte, opepřete a obalte v koření pěti vůní. Maso rozložte na prkénko, překryjte pečicím papírem a přejeďte jej několikrát válečkem. Kuře i cibuli opečte na grilovací pánvi asi 3 minuty z každé strany. Před podáváním pak maso pokapejte medem a posypte sezamem.
Dýni oloupejte, zbavte semínek a nastrouhejte nahrubo. Vývar přiveďte k varu ve větším hrnci. Přidejte nastrouhanou dýni, nasekaný česnek, zázvor, jednu chilli papričku a jarní cibulku. Vmíchejte kurkumu, arašídové máslo, stonky z koriandru (listy nechte na ozdobu), sezamový olej a rybí i sójovou omáčku. Vařte 10 minut.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Vlijte do ní kokosové mléko, přidejte na růžičky pokrájenou brokolici a už jen přiveďte k varu. Dochuťte sójovou omáčkou, limetovou šťávou a odstavte z plamene. Do misek rozdělte nudle, zalijte je polévkou, přidejte maso s cibulí, klíčky a lístky koriandru, doplňte měsíčky limety a druhou nasekanou chilli papričku.