hrnek
tahini
hustá pasta ze sezamových semínek - není nutná
Postup přípravy receptu
1
Dýni oloupat, vyndat semínka a nakrájet na kousky asi 5x7 cm. Nakrájené dát do většího kastrolu, posypat cukrem, zalít vodou a citronovou šťávou. Přikrýt pokličkou a vařit na mírném ohni asi 1 hodinu, až je dýně měkká, při vaření občas polít šťávou v kastrolu. Pak nechat zchladnout v kastrolu.
2
Dýňové kousky naaranžovat na talířek, polít sirupem, ve kterém se dýně vařila, trochu potřít tahini - což já nedělám - a posypat ořechy. Semínka nevyhazovat, omýt a dát usušit, pak případně posypat solí, dát na misku k televizi, vyloupnout a pochutnat si na vnitřku. Je možné je využít i do mnoha dalších pokrmů.
3
Dýně má dobrou vitaminovou hodnotu (vitamin C, karoten, aneurin, laktoflavin a další). Také má mírně projímavý účinek - právě jsem se to dočetla ve staré kuchařce.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
ivo aaa
|8. 9. 2007 22:45
Nemate nekdo recept, jak udelat most z tykve?
Airan Novakova
|12. 9. 2005 19:04
Dyne jsem vyzkousela a bylo to vynikajici! Jen jsem je nalozila prez noc do cukru, trochu povarila a pak dopekala v troube. Jelikoz jsem to delala na Balkane, pouzila jsem i vami doporuceny tahan (dela se z toho znama halva) Vsem to moc chutnalo, mela jsem strach, co na to deticky, ale zbytecne - chutnalo jim a aspon neco zdraveho a zaroven dobreho jsem do ne dostala:-))) Dyne udajne omlazuje, tak hura na dyne...budeme vypadat o par let mladsi:-)))))