Pokud budeme pokrm připravovat pro více osob, dýni se slaninou dáme na máslem nebo olejem vymazaný plech, pro jednu osobu nám postačí kastrolek nebo zapékací miska cca 20 cm v průměru. Nepečeme ve vysoké vrstvě, aby se nám dýně nezačala dusit!
3
V závislosti na tučnosti slaniny můžeme před pečením pokapat dýni lehce olejem, ale pokud máme slaninu tučnější, tuk nám sama při pečení pustí.
Dýni se slaninou ochutíme sušeným česnekem, paprikou, solí, pepřem, bylinkami a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů doměkka a dozlatova. Moc nemícháme, abychom dýni zbytečně nerozbili.
5
Podáváme samostatně nebo s pečivem, bramborovou nebo zeleninovou přílohou...
Kdo má rád sýry, hotovou dýni posype rozdrobenou Nivou nebo jiným svým oblíbeným strouhaným nebo pokrájeným tvrdým sýrem a nechá ještě v teple trouby krátce rozpustit.