Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na stejné pláty silné asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a vložíme na vymazaný plech. Druhý závin uděláme opačně: na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Vložíme na plech.
2
Oba záviny necháme 1 hod. kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Propícháme několikrát párátkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
3
Záviny používáme místo vánočky nebo chleba, můžeme je potřít máslem. Pokud teplé záviny posypeme práškovým cukrem, budou sladké ke kávě, kakau apod.
Dobrůtka! Jednoduché, rychlé. Oleje stačí skutečně trošku na potření. Přiznávám ale, že jsem jedno těsto namazala slabou vrstvou jahodové marmelády a druhé jablíčkovými povidly. Dnes se chystám zkusit dvojbarevné šátečky s náplní místo závinu. Tak jsem zvědavá. Když se povedou, zkusím rychle vyfotit! :)
Pavlínka
|2. 5. 2007 14:04
Terezko,děkuji za radu.
Tereza -
|30. 4. 2007 12:56
Pavlínka, tak som recept dostala, taže preto som to tak zadala :))) Možno ste si všimli, že sa na závinoch nevytvorila taká tá pevnejšia vrstvička ako zvykne byť na kysnutom ceste. Ak by ste závin nezjedli hneď, aj po 4 dňoch bol vláčny ako čerstvo upečený. Určite vďaka tomu oleju. Potierajte len trošička, tenučké vrstvy, netreba veľa oleja.
Pavlínka
|30. 4. 2007 05:54
Ještě jsem se chtěla zeptat,proč se těsto musí potírat tak často olejem,přišlo mi moc mastné,ale jinak jak jsem psala moc výborné.
Pavlínka
|30. 4. 2007 05:48
Včera upečeno,a moc dobré.Mouku jsem přidávat nemusela,s těstem se mi moc pěkně pracovalo.Pěkně to nakynulo,a v troubě se to upeklo za 20min,nevím,možná jsem měla troubu moc vyhřátou,ale po krátkém zapečení jsem troubu stáhla,a pri 160 stupn.dopekla.Dětem moc chutnaly.
Jitka H.
|25. 4. 2007 10:38
Právě jsem vytáhla z trouby a ochutnala,je to dobrota,jen jsem taky musela přidat mouky,jinak bych to nevyválela,nevím,možná je to váhou,možná moukou.Ale to je jedno,tak jsem prostě přidala a povedlo se,chutná a to je hlavní
Tereza Jarčušková
|25. 4. 2007 09:45
Romanka, v tom ceste to vôbec necítiť, že tam nie je vajíčko. Poznám niekoľko kuchárok, ktoré do kysnutého cesta na akýkoľvek účel nedávajú vajíčko vôbec. Ja používam vždy len 1 vajíčko, ale po tejto skúsenosti s týmto závinom asi prestanem tiež používať vajíčko.
Romana
|25. 4. 2007 05:45
Já vím,že je to už vyzkoušené,ale jen mi tam chybí treba žloutek.Jinak jsem moc ráda,že to je bez vajíček,u nás dost mizí,tak aspon ušetřím.
NMarta
|23. 4. 2007 11:08
Nevím proč bylo nutné přidat mouku asi neumím odměřit tekutiny..... Nic to nemění na výsledku. Bylo to dobré.
Máří
|23. 4. 2007 10:22
Mezi vrstvy těsta jsem ještě nasypala hrst sekaných ořechů. Ani jsem necukrovala, ani nemazala máslem a už je skoro pryč.
Tereza Jarčušková
|23. 4. 2007 06:55
Pavlínka, cesto nechávate kysnúť aý po stočení, pričom mažete pravidelne olejom. Potom upečiete. Pre pani Martu : Nerozumiem, prečo ste museli pridať dosť múky. Recept som dostala od sestry pred Veľkou nocou a na Veľkú noc som robila prvýkrát, a presne som vážila, ( čo pri kysnutom ceste nerobím, už to mám v oku. ), a nič viac som nepridávala. Cesto bolo akurát, výborne sa vyvaľkalo:)))
NMarta
|23. 4. 2007 06:05
Ano, jen vymíchat, pak jsme vyválela z každého obdélník, dala na sebe upravila aby měli stejnou velikost, přejela válečkem, rozkrojila a jednu polovinu zabalila jak ležela na stole, druhou jsem před zavinutím obrátila, aby byly barvy naopak. Dala na plech potírala olejem a po hodině pěkně nakynuté šupla do trouby.Ale neporadím teplotu, mám plynovou troubu. Pekla jsem tak na poloviční plamen asi 30 minut. Já hned pocukrovala. Mě chutná.
Anonym
|22. 4. 2007 21:08
Marto , prosím Vás, to těsto v pekárně jste nechala jen míchat a vypracovat? Bez kynutí tedy ? Děkuji
NMarta
|22. 4. 2007 15:07
Upečeno, závin je nadýchaný, ale musela jsem přidat ještě dost mouky. Těsto jsem nechala zadělat pekárnu,hned celou dávku, potom jsem rozdělila na půl a do jedné zapracovala kakao. Hned jsem vyválela, zavinula a na plechu nechala kynout.
Pavlínka
|19. 4. 2007 18:21
Prosím Terezku o radu,těsto nám kyne až stočené na plechu,nebo se má nechat nakynout ještě před stočením?Děkuji
Tereza Jarčušková
|19. 4. 2007 16:11
Zabudla som dopísať, že závin vydrží dlho vláčny a mäkký, ale upečiem ho v Prahe:)))
Tereza Jarčušková
|19. 4. 2007 16:10
Provedu :)))
Airan
|19. 4. 2007 13:54
Tery, zavin vypada uzasne, svrbi me ruka drze napsat, ze priste bys to mela povinne privest do Prahy:-)))
Tereza Jarčušková
|17. 4. 2007 13:12
Ospravedlňujem sa, samozrejme je to v decilitroch, prosím p. Kovářovou o opravu. Ďakujem:)))
Máří
|17. 4. 2007 09:49
Jeden a tři čtvrtě litru mléka na 300 g mouky - to je asi překlep. Nemá to být v decilitrech?