• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Dvoubarevný závin
Napište svůj komentář k receptu

Dvoubarevný závin

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dvoubarevný závin
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Bílé těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,50
      ks droždí
    • 1,75
      dl mléko
    • 0,50
      dl rostlinný olej
    • 0,50
      ks sůl
    • 1,50
      lžíce cukr krystal
  • Tmavé těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,50
      kostka droždí
    • 1,75
      dl mléko
    • 0,50
      dl rostlinný olej
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1,50
      lžíce cukr krystal
    • 1
      lžíce kakao

Postup přípravy receptu

1
Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na stejné pláty silné asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a vložíme na vymazaný plech. Druhý závin uděláme opačně: na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Vložíme na plech.
2
Oba záviny necháme 1 hod. kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Propícháme několikrát párátkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
3
Záviny používáme místo vánočky nebo chleba, můžeme je potřít máslem. Pokud teplé záviny posypeme práškovým cukrem, budou sladké ke kávě, kakau apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

Dvoubarevný roládový dort se…

Dvoubarevný roládový pařížský dort

Dvoubarevný roládový pařížský dort

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jmuell1 | 4. 11. 2012 10:36

    Dobrůtka! Jednoduché, rychlé. Oleje stačí skutečně trošku na potření. Přiznávám ale, že jsem jedno těsto namazala slabou vrstvou jahodové marmelády a druhé jablíčkovými povidly. Dnes se chystám zkusit dvojbarevné šátečky s náplní místo závinu. Tak jsem zvědavá. Když se povedou, zkusím rychle vyfotit! :)

  • Pavlínka | 2. 5. 2007 14:04

    Terezko,děkuji za radu.

  • Tereza - | 30. 4. 2007 12:56

    Pavlínka, tak som recept dostala, taže preto som to tak zadala :))) Možno ste si všimli, že sa na závinoch nevytvorila taká tá pevnejšia vrstvička ako zvykne byť na kysnutom ceste. Ak by ste závin nezjedli hneď, aj po 4 dňoch bol vláčny ako čerstvo upečený. Určite vďaka tomu oleju. Potierajte len trošička, tenučké vrstvy, netreba veľa oleja.

  • Pavlínka | 30. 4. 2007 05:54

    Ještě jsem se chtěla zeptat,proč se těsto musí potírat tak často olejem,přišlo mi moc mastné,ale jinak jak jsem psala moc výborné.

  • Pavlínka | 30. 4. 2007 05:48

    Včera upečeno,a moc dobré.Mouku jsem přidávat nemusela,s těstem se mi moc pěkně pracovalo.Pěkně to nakynulo,a v troubě se to upeklo za 20min,nevím,možná jsem měla troubu moc vyhřátou,ale po krátkém zapečení jsem troubu stáhla,a pri 160 stupn.dopekla.Dětem moc chutnaly.

  • Jitka H. | 25. 4. 2007 10:38

    Právě jsem vytáhla z trouby a ochutnala,je to dobrota,jen jsem taky musela přidat mouky,jinak bych to nevyválela,nevím,možná je to váhou,možná moukou.Ale to je jedno,tak jsem prostě přidala a povedlo se,chutná a to je hlavní

  • Tereza Jarčušková | 25. 4. 2007 09:45

    Romanka, v tom ceste to vôbec necítiť, že tam nie je vajíčko. Poznám niekoľko kuchárok, ktoré do kysnutého cesta na akýkoľvek účel nedávajú vajíčko vôbec. Ja používam vždy len 1 vajíčko, ale po tejto skúsenosti s týmto závinom asi prestanem tiež používať vajíčko.

  • Romana | 25. 4. 2007 05:45

    Já vím,že je to už vyzkoušené,ale jen mi tam chybí treba žloutek.Jinak jsem moc ráda,že to je bez vajíček,u nás dost mizí,tak aspon ušetřím.

  • NMarta | 23. 4. 2007 11:08

    Nevím proč bylo nutné přidat mouku asi neumím odměřit tekutiny..... Nic to nemění na výsledku. Bylo to dobré.

  • Máří | 23. 4. 2007 10:22

    Mezi vrstvy těsta jsem ještě nasypala hrst sekaných ořechů. Ani jsem necukrovala, ani nemazala máslem a už je skoro pryč.

  • Tereza Jarčušková | 23. 4. 2007 06:55

    Pavlínka, cesto nechávate kysnúť aý po stočení, pričom mažete pravidelne olejom. Potom upečiete. Pre pani Martu : Nerozumiem, prečo ste museli pridať dosť múky. Recept som dostala od sestry pred Veľkou nocou a na Veľkú noc som robila prvýkrát, a presne som vážila, ( čo pri kysnutom ceste nerobím, už to mám v oku. ), a nič viac som nepridávala. Cesto bolo akurát, výborne sa vyvaľkalo:)))

  • NMarta | 23. 4. 2007 06:05

    Ano, jen vymíchat, pak jsme vyválela z každého obdélník, dala na sebe upravila aby měli stejnou velikost, přejela válečkem, rozkrojila a jednu polovinu zabalila jak ležela na stole, druhou jsem před zavinutím obrátila, aby byly barvy naopak. Dala na plech potírala olejem a po hodině pěkně nakynuté šupla do trouby.Ale neporadím teplotu, mám plynovou troubu. Pekla jsem tak na poloviční plamen asi 30 minut. Já hned pocukrovala. Mě chutná.

  • Anonym | 22. 4. 2007 21:08

    Marto , prosím Vás, to těsto v pekárně jste nechala jen míchat a vypracovat? Bez kynutí tedy ? Děkuji

  • NMarta | 22. 4. 2007 15:07

    Upečeno, závin je nadýchaný, ale musela jsem přidat ještě dost mouky. Těsto jsem nechala zadělat pekárnu,hned celou dávku, potom jsem rozdělila na půl a do jedné zapracovala kakao. Hned jsem vyválela, zavinula a na plechu nechala kynout.

  • Pavlínka | 19. 4. 2007 18:21

    Prosím Terezku o radu,těsto nám kyne až stočené na plechu,nebo se má nechat nakynout ještě před stočením?Děkuji

  • Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:11

    Zabudla som dopísať, že závin vydrží dlho vláčny a mäkký, ale upečiem ho v Prahe:)))

  • Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:10

    Provedu :)))

  • Airan | 19. 4. 2007 13:54

    Tery, zavin vypada uzasne, svrbi me ruka drze napsat, ze priste bys to mela povinne privest do Prahy:-)))

  • Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:12

    Ospravedlňujem sa, samozrejme je to v decilitroch, prosím p. Kovářovou o opravu. Ďakujem:)))

  • Máří | 17. 4. 2007 09:49

    Jeden a tři čtvrtě litru mléka na 300 g mouky - to je asi překlep. Nemá to být v decilitrech?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Oběd Večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Droždí Kakao Mléko Polohrubá mouka Rostlinný olej Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí cacciatore

Kuřecí cacciatore

Tvarohový koláč s ovocem III.

Tvarohový koláč s ovocem III.

Sněhové rohlíčky s krémem

Sněhové rohlíčky s krémem

Nejen kuřecí s kari a pórkem - minutka

Nejen kuřecí s kari a pórkem - minutka

Lahodný roládový moučník

Lahodný roládový moučník

Těstoviny zapečené s květákem a slaninou

Těstoviny zapečené s květákem a…

Dušené maso s dýní

Dušené maso s dýní

Celerový salát - zdravě a chutně

Celerový salát - zdravě a chutně

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a tatarkou

Ředkvičková pomazánka s tvarohem a…

Doporučujeme

30 minut
Chřestový quiche

Chřestový quiche

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

69
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
40
Zapečené brambory s masem a smetanou
Zapečené brambory s…
40
Nejlepší sekaná na světě, která nepraskne
Nejlepší sekaná na světě…
40
Fežoáda
Fežoáda
38
Léčivý sirup z jitrocele
Léčivý sirup z jitrocele

Zajímavé články

Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5 způsobů, jak ji můžete použít
Cizrnová mouka, skrytý poklad vaší kuchyně: 5…
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a co z nich uvařit?
Májovky chutnají i léčí. Jak je bezpečně poznat a…
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou, sněhovou čepicí i pro bezlepkáře
Nejlepší rebarborové koláče: S drobenkou,…
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
AHA.cz Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Karel Voříšek: Zásadní porušení pravidel televize!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Muži promluvili: Jaké oblečení na ženách opravdu nesnášejí?

Ženy.cz Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Den matek se blíží: Inspirujte se tipy na dárky, které maminku opravdu potěší

Blesk.cz Žilková si vyhodila koleno! Zranila se kuriozním způsobem!

Žilková si vyhodila koleno! Zranila se kuriozním způsobem!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Rituál pro čistý prostor i mysl: Jak na vykuřování a jaké byliny vás podpoří při očistě domova?

Další doporučené recepty:

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
Dvoubarevný roládový dort se smetanovým…
Dvoubarevný roládový pařížský dort
Dvoubarevný roládový pařížský dort
Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se…
Dýně (nejen) se slaninou pečená
Dýně (nejen) se slaninou pečená
Dýně na divoko
Dýně na divoko
  • Recepty.cz
  • Dvoubarevný závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact