• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dvoubarevný závin
Napište svůj komentář k receptu

Dvoubarevný závin

autor: J.Tereza
0.0
moje hodnoceni
4.5
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dvoubarevný závin
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Bílé těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,50
      ks droždí
    • 1,75
      dl mléko
    • 0,50
      dl rostlinný olej
    • 0,50
      ks sůl
    • 1,50
      lžíce cukr krystal
  • Tmavé těsto
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 0,50
      kostka droždí
    • 1,75
      dl mléko
    • 0,50
      dl rostlinný olej
    • 0,50
      lžička sůl
    • 1,50
      lžíce cukr krystal
    • 1
      lžíce kakao

Postup přípravy receptu

1
Zpracujeme zvlášť světlé a zvlášť tmavé kynuté těsto (necháme nejprve vykynout kvásek, potom zpracujeme těsto). Každé těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na stejné pláty silné asi 5 mm. Na plát světlého těsta položíme plát tmavého těsta, srolujeme a vložíme na vymazaný plech. Druhý závin uděláme opačně: na plát tmavého těsta položíme plát světlého těsta a srolujeme. Vložíme na plech.
2
Oba záviny necháme 1 hod. kynout, přičemž každých 15 minut záviny potřeme olejem. Propícháme několikrát párátkem a upečeme ve vyhřáté troubě.
3
Záviny používáme místo vánočky nebo chleba, můžeme je potřít máslem. Pokud teplé záviny posypeme práškovým cukrem, budou sladké ke kávě, kakau apod.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný smetanový piškotový dort

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem

Dvoubarevný roládový dort se…

Dvoubarevný roládový pařížský dort

Dvoubarevný roládový pařížský dort

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • jmuell1 | 4. 11. 2012 10:36

    Dobrůtka! Jednoduché, rychlé. Oleje stačí skutečně trošku na potření. Přiznávám ale, že jsem jedno těsto namazala slabou vrstvou jahodové marmelády a druhé jablíčkovými povidly. Dnes se chystám zkusit dvojbarevné šátečky s náplní místo závinu. Tak jsem zvědavá. Když se povedou, zkusím rychle vyfotit! :)

  • Pavlínka | 2. 5. 2007 14:04

    Terezko,děkuji za radu.

  • Tereza - | 30. 4. 2007 12:56

    Pavlínka, tak som recept dostala, taže preto som to tak zadala :))) Možno ste si všimli, že sa na závinoch nevytvorila taká tá pevnejšia vrstvička ako zvykne byť na kysnutom ceste. Ak by ste závin nezjedli hneď, aj po 4 dňoch bol vláčny ako čerstvo upečený. Určite vďaka tomu oleju. Potierajte len trošička, tenučké vrstvy, netreba veľa oleja.

  • Pavlínka | 30. 4. 2007 05:54

    Ještě jsem se chtěla zeptat,proč se těsto musí potírat tak často olejem,přišlo mi moc mastné,ale jinak jak jsem psala moc výborné.

  • Pavlínka | 30. 4. 2007 05:48

    Včera upečeno,a moc dobré.Mouku jsem přidávat nemusela,s těstem se mi moc pěkně pracovalo.Pěkně to nakynulo,a v troubě se to upeklo za 20min,nevím,možná jsem měla troubu moc vyhřátou,ale po krátkém zapečení jsem troubu stáhla,a pri 160 stupn.dopekla.Dětem moc chutnaly.

  • Jitka H. | 25. 4. 2007 10:38

    Právě jsem vytáhla z trouby a ochutnala,je to dobrota,jen jsem taky musela přidat mouky,jinak bych to nevyválela,nevím,možná je to váhou,možná moukou.Ale to je jedno,tak jsem prostě přidala a povedlo se,chutná a to je hlavní

  • Tereza Jarčušková | 25. 4. 2007 09:45

    Romanka, v tom ceste to vôbec necítiť, že tam nie je vajíčko. Poznám niekoľko kuchárok, ktoré do kysnutého cesta na akýkoľvek účel nedávajú vajíčko vôbec. Ja používam vždy len 1 vajíčko, ale po tejto skúsenosti s týmto závinom asi prestanem tiež používať vajíčko.

  • Romana | 25. 4. 2007 05:45

    Já vím,že je to už vyzkoušené,ale jen mi tam chybí treba žloutek.Jinak jsem moc ráda,že to je bez vajíček,u nás dost mizí,tak aspon ušetřím.

  • NMarta | 23. 4. 2007 11:08

    Nevím proč bylo nutné přidat mouku asi neumím odměřit tekutiny..... Nic to nemění na výsledku. Bylo to dobré.

  • Máří | 23. 4. 2007 10:22

    Mezi vrstvy těsta jsem ještě nasypala hrst sekaných ořechů. Ani jsem necukrovala, ani nemazala máslem a už je skoro pryč.

  • Tereza Jarčušková | 23. 4. 2007 06:55

    Pavlínka, cesto nechávate kysnúť aý po stočení, pričom mažete pravidelne olejom. Potom upečiete. Pre pani Martu : Nerozumiem, prečo ste museli pridať dosť múky. Recept som dostala od sestry pred Veľkou nocou a na Veľkú noc som robila prvýkrát, a presne som vážila, ( čo pri kysnutom ceste nerobím, už to mám v oku. ), a nič viac som nepridávala. Cesto bolo akurát, výborne sa vyvaľkalo:)))

  • NMarta | 23. 4. 2007 06:05

    Ano, jen vymíchat, pak jsme vyválela z každého obdélník, dala na sebe upravila aby měli stejnou velikost, přejela válečkem, rozkrojila a jednu polovinu zabalila jak ležela na stole, druhou jsem před zavinutím obrátila, aby byly barvy naopak. Dala na plech potírala olejem a po hodině pěkně nakynuté šupla do trouby.Ale neporadím teplotu, mám plynovou troubu. Pekla jsem tak na poloviční plamen asi 30 minut. Já hned pocukrovala. Mě chutná.

  • Anonym | 22. 4. 2007 21:08

    Marto , prosím Vás, to těsto v pekárně jste nechala jen míchat a vypracovat? Bez kynutí tedy ? Děkuji

  • NMarta | 22. 4. 2007 15:07

    Upečeno, závin je nadýchaný, ale musela jsem přidat ještě dost mouky. Těsto jsem nechala zadělat pekárnu,hned celou dávku, potom jsem rozdělila na půl a do jedné zapracovala kakao. Hned jsem vyválela, zavinula a na plechu nechala kynout.

  • Pavlínka | 19. 4. 2007 18:21

    Prosím Terezku o radu,těsto nám kyne až stočené na plechu,nebo se má nechat nakynout ještě před stočením?Děkuji

  • Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:11

    Zabudla som dopísať, že závin vydrží dlho vláčny a mäkký, ale upečiem ho v Prahe:)))

  • Tereza Jarčušková | 19. 4. 2007 16:10

    Provedu :)))

  • Airan | 19. 4. 2007 13:54

    Tery, zavin vypada uzasne, svrbi me ruka drze napsat, ze priste bys to mela povinne privest do Prahy:-)))

  • Tereza Jarčušková | 17. 4. 2007 13:12

    Ospravedlňujem sa, samozrejme je to v decilitroch, prosím p. Kovářovou o opravu. Ďakujem:)))

  • Máří | 17. 4. 2007 09:49

    Jeden a tři čtvrtě litru mléka na 300 g mouky - to je asi překlep. Nemá to být v decilitrech?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty
Moučníky Oběd Večeře Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr krystal Droždí Kakao Mléko Polohrubá mouka Rostlinný olej Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Žluté řezy se sněhem

Žluté řezy se sněhem

Cheesecake

Cheesecake

Zámecká drůbeží játra

Zámecká drůbeží játra

Třešňový štrúdl s mandlemi

Třešňový štrúdl s mandlemi

Tuňáková pomazánka VI.

Tuňáková pomazánka VI.

Měsíční krajina

Měsíční krajina

Super tenké těsto na pizzu

Super tenké těsto na pizzu

Dušené zelí - zadělávané

Dušené zelí - zadělávané

Smetanový dort s ovocem

Smetanový dort s ovocem

Doporučujeme

20 minut
Těstovinový salát s pečenou zeleninou a bazalkovým pestem

Těstovinový salát s pečenou zeleninou…

45 minut
Mini pizzy calzone II.

Mini pizzy calzone II.

45 minut
Jahodová bublanina

Jahodová bublanina

20 minut
Bezový sirup za studena

Bezový sirup za studena

30 minut
Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

50 minut
Pizza s chřestem a parmskou šunkou

Pizza s chřestem a parmskou šunkou

30 minut
Bramborový salát s koprem a slaninou

Bramborový salát s koprem a slaninou

Poslední sledované recepty

157
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
81
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
57
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
48
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…
32
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka

Zajímavé články

Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými uspějete i u dětí
Rychlé obědy či večeře: 10 receptů, se kterými…
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně Zdeňky Mazúrové: 5 receptů, které chutnají naprosto skvěle
Letní dobroty podle královny bezlepkové kuchyně…
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar lahodnými knedlíčky, nočky nebo svítkem
Zavářky do polévky: Vymazlete svůj vývar…
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic snazšího, když chcete pohostit rodinu nebo návštěvu
Šneky z listového těsta 12x jinak: Není nic…
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho připravit za tepla i za studena
Domácí bezový sirup: Podrobný návod, jak ho…
AHA.cz Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Nemocný Václav Neckář (81) na všechno sám: Opustil ho bratr Jan!

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Když nejsou peníze ani čas: Ty nejlepší svatebky z konfekce

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Třeštíková (43) porodila holčičku! Dostala hned dvě jména

Třeštíková (43) porodila holčičku! Dostala hned dvě jména

SportRevue.cz Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Hašan a spol. Toto je 8 nejlepších brankářů v historii světového hokeje

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Nejhorší řidiči horoskopu: Komu řízení opravdu nejde?

Další doporučené recepty:

Dvoubarevný roládový dort se smetanovým krémem
Dvoubarevný roládový dort se smetanovým…
Dvoubarevný roládový pařížský dort
Dvoubarevný roládový pařížský dort
Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Dvoubarevný smetanový piškotový dort
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se rozdělí na dvě vrstvy sám
Dvouvrstvý koláč z jednoho těsta, co se…
Dýně (nejen) se slaninou pečená
Dýně (nejen) se slaninou pečená
Dýně na divoko
Dýně na divoko
  • Recepty.cz
  • Dvoubarevný závin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact