ks
ztužovač šlehačky
- pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než 33%
Světlá šlehačka
250
ml
smetana ke šlehání
1
ks
vanilkový cukr
ztužovač šlehačky
- pokud použijeme smetanu s nižším obsahem tuku než je 33%
Postup přípravy receptu
1
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme olej, vodu, mouku s kypřidlem a nakonec zlehka i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova. Vyzkoušíme špejlí - těsto se na ní nesmí lepit. Po vychladnutí korpus prokrojíme, naplníme částí ušlehané smetany(světlou nebo tmavou), zaklopíme, pak korpus potřeme opět smetanou(opačná barva, než kterou jsme plnili). Zbylou světlou a tmavou smetanou dozdobíme dle vlastní chuti cukrářským sáčkem.
2
Světlá šlehačka: smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem (a ztužovačem)
3
Tmavá šlehačka: do smetany nalámeme ledové kaštany, za stálého míchání necháme převařit a rozpustit. Odstavíme a necháme vychladit. Nejlépe je tmavou smetanu připravit den předem a nechat v lednici řádně zchladit.
4
Nazdobený dort necháme v chladu přes noc proležet.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Věra Schořová
|19. 10. 2016 09:58
Dělala jsem ho nedávno a pouze s pařížskou smetanou na přání snachy a byl skvělý.
Iva Pražáková
|18. 5. 2016 12:08
Dělala jsem ho včera k svátku pro dceru a byl to snad nejjednodušší dort, který jsem kdy pekla a zdobila. Chutnal nejen jí, ale i jejím kamarádům a za chvíli bylo po dortu. Děkuji.
Siala
|25. 1. 2013 15:25
Dobrý den. Potřebovala bych poradit, jak dort přepravit autobusem, když je všude šlehačka?? Nemáte nějaký nápad?
Děkuji
Bouzková
|12. 12. 2012 19:15
Přesně takhle jednou za rok zdobím dort pro našeho otce. Je to jediná sladkost, kterou si dopřeje a o jiné krémové dorty nestojí. Tenhle se taky moc povedl, vypadá nádherně a určitě měl oslavenec radost :-) :-) . :-)
Simona Hložková
|30. 11. 2012 08:40
Já smetanu na dorty dávám taky protože nám chutná víc jak krémy a neroztéká se mi nic.Ztužovač dávám jeden na čtvrt litru 31 procentní šlehačky a všechno je v pohodě. <:-)
Tenhle recept vypada fakt dobře. Možná ho zkusím. Děkuji
Pucarevičová
|12. 5. 2012 18:36
Dort je výborný.Dělala jsem ho synovi k narozeninám a koupila jsem na něj v cukrárně zdobení z čokolády.S tím jsem schovávala nedostatky,se zdobením jsem na štíru :-( :-)