Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu, do které přidáme cukr, olej, vodu, opět prošleháme, přidáme mouku s kypřidlem a kakaem, dobře promícháme a nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.
2
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 13 minut. Ještě horkou překlopíme na utěrku, sundáme opatrně papír a zarolujeme. Rolovat můžeme jak na délku, tak i na šířku, záleží zda chceme mít dort vyšší nebo širší. Necháme vychladnout, pak nařežeme na čtyři pruhy, které potřeme pařížskou šlehačkou.
3
Na připravený tác pak rolujeme jeden natřený pruh za druhým do jednoho velkého šneka. Ten pak dáme vychladit a proležet, aby se nám později lépe dozdobil.
4
Pařížská šlehačka:
5
Svaříme litr smetany s cukrem a kakaem, smetanu dáme zchladnout a dáme do lednice, nejlépe přes noc. Pak smetanu našleháme. Nešleháme najednou, je lepší si smetanu rozdělit na polovinu a šlehat dvakrát. Pařížské šlehačky si část odebereme na dozdobení (necelou čtvrtinu), ponecháme ji v chladnu. Pokud máme smetanu s nízkým obsahem tuku, můžeme přidat ztužovač šlehačky, aby se nám šlehačka dobře našlehala.
6
Vychladlý roládový korpus celý potřeme bílou šlehačkou (vyšleháme smetanu, vanilkový cukr a ztužovač). Potřít můžeme pochopitelně i pařížskou, kterou připravíme stejně jako na rolády, ale aby vznikl kontrast, zvolil jsem bílou. Pak si dáme do zdobícího sáčku zbylou pařížskou šlehačku (do které můžeme vmíchat strouhanou čokoládu) a dle potřeby a fantazie dozdobíme do konečné podoby. Použít můžeme i čokoládové dortové zdobení.
7
Servírovat můžeme prakticky ihned, jelikož korpus máme již proleželý.