Na pánvičce zpěníme na trošce oleje najemno nakrájenou cibulku, přidáme játra a orestujeme je. Z žampionů vykroutíme nožičky, najemno je nakrájíme a přidáme k játrům. Směs můžeme zahustít hrstí strouhanky. Okořeníme trochou soli, petržele, pepře a máme-li, pak lžíce až dvě portského vína (může být i silnější sladké červené víno). Ze směsi vytvoříme 12-16 hromádek, které vložíme do kloboučků žampiónů.
2
Zapékací misky z keramiky zvané dušičky vymažeme kouskem másla a do každé složíme 3-4 plněné houbové hlavičky. Naplněné dušičky naskládáme na plech a vložíme do vyhřáté trouby. Zapékáme cca 15 minut, pak sundáme pokličky, povrch v misce pokryjeme tenkými plátky Hermelínu a odkryté vrátíme dušičky do trouby na cca 5 minut.
3
Pokud je nechceme hned servírovat, přikryjeme pokličkami, aby obsah navychladl. Nemáme-li "dušičky", můžeme naskládat plněné kloboučky do vymazaného pekáčku a zapékat je všechny dohromady.
4
**Poznámka:** Pokud chceme, můžeme do směsi dušených jater s cibulkou přidat před plněním kloboučků pár najemno potlučených jader vlašských ořechů.