Špek s velkou oloupanou cibulí pokrájíme na drobno a společně osmažíme dorůžova. Přidáme vypraný pokrájený špenát nebo přisypeme mražený, dochutíme strouhaným nebo nasekaným česnekem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka za občasného promíchání. Pokud je třeba přilévat tekutinu, použijeme smetanu ke šlehání, kterou přidáváme po lžících, abychom špenát neulili. Nakonec vmícháme do špenátu vejce, které necháme za stálého míchání srazit. Je-li třeba špenát ještě dochutíme solí, pepřem nebo česnekem a můžeme podávat.
2
Podáváme k plněným raviolám, pirožkům, s gnocchi, bramborami, nebo s knedlíkem a uzeným ...také ho můžeme použít jako náplň slaných palačinek, cannelloni...
3
Pokud chceme, můžeme místo zahuštění špenátu vejcem použít trochu výraznějšího kvalitního sýru (Ementál, Gouda, Niva...)