Špek a cibuli pokrájíme nadrobno a společně osmažíme lehce dozlatova. Přidáme nasekaný česnek, snítku tymiánu, drcený kmín dle chuti, promícháme a necháme rozvonět. Přisypeme na menší kusy rozebraný květák, přidáme 3-4 lžíce vývaru nebo vody, osolíme, opepříme a pod poklicí na mírném ohni dusíme doměkka - na skus, za občasné kontroly a promíchání. Podlévat již není většinou třeba, květák se nám v páře a vlastní šťávě podusí doměkka docela brzy.
Pokud chceme, můžeme květák rozbít vařečkou na o něco menší kusy, ale nutné to není a můžeme ho nechat prostě na vidličku.
3
Podáváme s čerstvým, dokřupava upečeným chlebem a okurkovým salátem. Výborné je i do květáku přimíchat trochu uvařených těstovin či na menší kostičky pokrájené brambory, případně i vařenou rýži. Vše dle vlastní chuti.