Květák rozdělíme na malé růžičky, zbylé košťály pokrájíme na stejně malé kousky. Vložíme do kastrolu na rozpuštěné máslo (na jeden květák minimálně dvě velké lžíce másla), osolíme, přiklopíme a opravdu VELMI POMALU dusíme. Nepodléváme! (v tom je ten vtip). Květák se dusí pouze ve vlastní šťávě a v másle. Napoprvé se lépe povede, když ho děláme ve větším množství ( více puštěné šťávy na dně kastrolu).
2
Ke konci, když se již změklý květák začne opékat a hnědnout, častěji mícháme a hlídáme, aby se nepřipálil (opečené části jsou nejlepší). Když se začne květák rozpadat a je z větší části opečený, je hotový.
3
Výsledek Vás překvapí - úžasně to voní, a ještě lépe chutná. Je to prastarý recept ze Šumavy.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Hanca
|14. 10. 2015 19:09
Vynikající :-) .... I se mi povedlo na konec pěkně opéct, dávám 1* :-) :-)
Jitka
|22. 8. 2014 14:37
Podávala jsem květák s bramborama, ale nešel mi tak opéct jako je na obrázku. Komu se tak hezky povedl? Jak to udělat aby byl takový pěkný? Díky vám za radu.
opravdu vynikající. člověk nechce věřit, že je to jen květák :-) perfektní záležitost, navíc velmi jednoduchá na přípravu
JJ
|23. 6. 2012 13:14
Výborné!!!! Přiznávám, že jsem to nečekala, ale je to opravdu skvělé. A jeden květák je fakt málo :-)
K.V.
|8. 2. 2012 23:55
Vyzkousela jsem a ted nedelam zeleninu jinak nez na masle. Nejen kvetak, ale i brokolici, fazolky, cibulku, brambory na platky, redkvicky, repu, vsecko mozne. Vynikaji, zkuste to!
Tento recept mě zaujal svou jednoduchostí, vyzkoušela jsem ho a mohu doporučit, je to vážně moc dobré.
Ideální na čeství chleba, mňam.
Jen příště to musím udělat z více než jednoho květáku, taková dobrůtka bude hned pryč :-)
Helena Stříbrná
|20. 8. 2009 13:50
Dnes jsem tuto úpravu také vyzkoušela a příjemně mne překvapila. Jistě nebyla naposled. Opravdu moc dobré.
Lenka H.
|12. 8. 2009 13:07
Nečekaně lahodné! Příště nebudu podávat na společném talíři, skoro na mě nezbylo:-)
miruna p.
|10. 7. 2009 13:48
V jednoduchosti je krása. Mňamka, už jsem dala 1
Alena Konopcikova
|11. 4. 2009 05:53
Naprosto vynikajici recept, pomalu jsem snedla cely kvetak sama, stale jsem si chodila pridavat,priste uvarim i pro vnucky, uz vidim ty boule za usima. Hodnotim 1*
Ludmila Kanclířová
|21. 3. 2009 13:39
Ani netušíte, jak moc mě těší, že Vám tenhle květák chutná! Že se neztratí! Babička Schwarzová z Filipovy Huti by měla určitě radost, předvedla mi ho před 40 lety. Hledala jsem právě před chvílí recept na nějaký jiný květák, ale zůstanu u téhle varianty, opravdu zatím neznám lepší. :-)
Erika Mannova
|7. 1. 2009 16:36
Dělala jsem z mraženého, jen jsem ho nejdřív nechala rozmrazit, a výsledek byl perfektní. Přílohu nedoporučuji, je to taková dobrota, že je skoro škoda k tomu něco "přikládat" :-)
Zuzana Polzin
|14. 10. 2008 18:38
Mam dotaz: da se to varit i z mrazeneho kvetaku? A jaka priloha je k tomu nejlepsi?
ivana anavia
|27. 9. 2008 21:06
Velmi dobré. Měla jsem už "unavenější" květák ale přesto výborná chut. Děkuju za recept, určitě budu brzy opakovat.
Alena Hreusová
|11. 8. 2008 10:02
Jednoduché a pritom veľmi dobré. Hodnotím za 1.
Gábina H
|18. 10. 2007 13:52
Moc dobré, sice mi ten květák moc nezhědnul, ale moc jsme si pochutnali. Jemná chuť.
Helena
|3. 10. 2007 15:55
Vařila jsem to čtyřem k zelenině "nedůvěřivým" mužům, ale chutnalo to všem !
alča
|7. 7. 2007 10:11
Fakt senzační!To musí chutnat i těm, kteří květák neradi.
Marketa
|5. 7. 2007 03:58
Mnamooozni recept, a to ja hned tak neco nepochvalim. Musim priznat, ze jsem ho zkusila jen proto, ze jsme se vecer vratili polomrtvi hlady z tury a doma byl jen ten kvetak a maslo... ale bylo to super, dokonce lepsi nez smazeny kvetak. Jednicka s hvezdickou!!!!!!!!
Alžběta Hlaváčková
|11. 10. 2006 15:20
květák je skvělí,ale je dobrý když do něj přidáte uvařené kuřecí maso a stím to opečete
Jana
|10. 10. 2005 19:15
kvetak je opravdu vyborny,trochu jina verze:dat na jednu hlavu kvetaku lzicku kari koreni,muze se dat do pekace na teplotu 190 stupnu a dusit do mekka.
Jana Malá
|19. 9. 2005 18:02
Je to naprosto dokonalé.
irena olivova
|19. 9. 2005 10:32
výborný
Abies Alba
|11. 9. 2005 19:31
Květák byl opravdu výborný, vůbec neměl takový ten závan, který mívá při vaření. Doporučuju, je to jednoduché a dobře se to dusí a je to docela rychle hotové. Nemusíte se vůbec bát připálení. Podávala jsem ho s pečenými bramborami. Hodnotím za 1.