g
hlávkové zelí
bílé (lze i červené), očištěné, bez košťálu
100
g
cibule
olej
nebo sádlo
sůl
pepř mletý
drcený kmín
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca 2 -
500
ml
vývar
400 -
1,50
lžíce
hladká mouka
cca
200
g
papriková klobása
nebo ostravská, moravská...
Postup přípravy receptu
1
Oloupanou a pokrájenou cibuli osmažíme na oleji či sádle lehce dozlatova. Pak přisypeme na nudličky pokrájené zelí, které osolíme a okořeníme pepřem, kmínem a česnekem. Promícháme společně s cibulí, zalijeme vývarem a za občasného promíchání dusíme doměkka (nerozdusit na kaši!). Během dušení si pokrájíme klobásu na slabší kolečka, která osmažíme na pánvi. Pokud je klobása hodně tučná, nemusíme dávat ani tuk na smažení. Klobásu vyndáme stranou a na pánvi po klobáse si uděláme jíšku. Pokud je na pánvi málo tuku, přidáme jednu dvě lžičky oleje (sádla) a ty zaprášíme moukou, kterou za stálého míchání necháme zpěnit a osmažit dorůžova. Takto hotovou jíšku přidáme k dušenému zelí, promícháme a necháme společně ještě krátce provařit, případně zředíme troškou vývaru. Pokud je třeba, zelí ještě dochutíme solí, pepřem, česnekem a buď do něj rovnou vmícháme osmaženou klobásu nebo ji na zadělávané zelí dáme, až když je nandané na talířích.
2
Podáváme s chlebem, bramborovým nebo houskovým knedlíkem či bramborovými noky.
3
Další varianty zadělávaného zelí: do jíšky můžeme nechat krátce osmažit i sladkou papriku (1,5 lžičky). Zadělávané zelí můžeme také ochutit majoránkou nebo tymiánem. Místo klobásy můžeme osmažit kvalitní špekáčky nebo párky ve střívku, případně uzené maso. Pokud chceme zadělávané zelí připravit bezmasé, vynecháme uzeninu a podávat můžeme například s vejcem. Dochutit zadělávané zelí můžeme i rajským protlakem, který přidáváme do hrnce společně se zelím. Jestliže máme rádi bramborové pokrmy, není na škodu přidat k zelí uvařit i na kostičky pokrájené dvě tři brambory.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Marie Kalábová
|11. 2. 2017 08:46
Výborný recept. Zadělávané zelí máme všichni velice rádi.
Martina
|24. 5. 2016 13:57
SKVĚLÝ :-P :-D :-* <3 <3 <:-)
Jitka
|18. 2. 2016 19:49
Vyzkoušené.Snědené.Byla to dobrota :-*
Eva Plačková
|12. 2. 2016 17:53
Tuhle dobrotu znám moc dobře od své babičky. Dělala jí i z jiné zeleniny. Děda jí měl strašně moc rád a my děti taky. Třeba zadělávané fazolky jsou taky dobré a vżdycky jsme to jedli s chlebem, jinak to nepamatuji.