brambory
jemně nastrouhaný nebo špetka hladké mouky, je-li třeba
Postup přípravy receptu
1
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na trošce tuku či drobně pokrájeném špeku lehce dozlatova. Přisypeme na nudličky pokrájené hlávkové zelí, ochutíme zhruba lžičkou soli, půl lžičkou drceného kmínu a promícháme. Pod poklicí necháme na mírném ohni maličko povadnout. Podlévat není nutné.
Přisypeme na tenké nudličky pokrájenou nebo nastrouhanou (na velkých slzách struhadla) řepu, přidáme cukr dle chuti (cca lžíci, lžíci a půl), ocet (cca lžíci) a promícháme se zelím. Opět dusíme na mírném ohni, pod poklicí. Podlévat není třeba, zelenina pustí dostatečné množství šťávy na krátké podušení.
Je-li třeba, dochutíme solí, cukrem, octem. Pokud máme v zelí ještě hodně tekutiny, postačí přistrouhat trošku syrové brambory nebo opravdu maličko (špetka) zaprášit moukou a nechat vše ještě krátce podusit.
4
Podáváme všude tam, kde bychom podávali klasické dušené zelí (cuketu, dýni, celer, řepu, patizon...).