Dušené zelí má v české kuchyni nezastupitelné místo - jedná se o oblíbenou přílohu především k masu a houskovým či bramborovým knedlíkům. Vyznačuje se sladkokyselou chutí a je výborným zdrojem vitaminu C.
Uvařil ??jsem 1 kg zelí ( z Kauflandu v akci)a hned jsem to sněd.Zelí zaleju vodou přidám kmín a nechám dusit do měkka,nakrájím cibuli na jemno přidám sůl osmahnu na másle do hněda a přidám k zelí,zahustim nastrohuanou ?bramborou s moukou.opepřím a dochutím cukrem Dobrou chuť...?
Zelí dělám přímo na cibulce, bez slévání vody - chuť doladím cukrem, hustotu bramborovými vločkami a zatím všem chutnalo :-) Co ale mně nesmí chybět na úplný závěr je pár kapek Maggi - toho z hranaté lahvičky. ;-)
Ve vydáni "Sandtnerky" z roku 1941, ;-) co mám po mamince, zelí se dusí bez vody, přímo na opražené cibulce. Dělal jsem ho právě dnes podle jejího předpisu a povedlo se to velice dobře. Po asi 20 minutách pěkné změklo, zaprášil jsem trochou mouky, ještě trochu podusil, přidal trochuoctu a kostku cukru, ještě přidusil a je opravdu výborné.
Zdravím, zelí dělám obdobně. Nevím proč sléváte tu dobrou vodu ze zelí a nahrazujete, dokyselujete octem. Zelí se má vařit v původní vodě. :-* Slít nepotřebnou vodu byste měli až je zelí uvařené do měkka a nedochucovat octem. Cibulku tam dávám až do zahuštěného zelí. To zelí dochucované octem už má jinou chuť.
Zelí bylo móóóc dobré.......ocet jsem nepřidávala. Dávám velikou 1 :-*
Myslím, že v jednoduchosti je síla a zelíčko bylo moc dobré. Já také občas přikyselím octem, takže si myslím, že na tom není nic špatného. Ať se každý kritik vytasí se svým receptem a uvidí se. Nám moc chutnalo a děkuji za Vaše recepty, jen tak dál :-) :-) :-) :-) :-)
Myslím, že v jednoduchosti je síla a zelíčko bylo moc dobré. Já také občas přikyselím octem, takže si myslím, že na tom není nic špatného. Ať se každý kritik vytasí se svým receptem a uvidí se. Nám moc chutnalo a děkuji za Vaše recepty, jen tak dál :-) :-) :-) :-) :-)
Naprostá pravda ta co to sem dala asi vařila zelíčko po 1 hihi :-))
Mouka je zbytečná,satčí velký brambor.
Zelí je super, ale příště dám bramboru a mouku zvlášť, protože se mi z toho vytvořily nočky :-D.
ježiš to je parááááda!! :-D takové jednoduché a výýýborné zelíčko a tak rychle!! :-D JSEM NADŠENÁÁÁ!! :-) děkuji za skvěly TIP!! :--)))
Dnes odzkoušeno a chutná skvěle! 8-)
Červené zelí se dělá víc sladké. Ten recept zde je krajový recept, moje babička a maminka nikdy nedělala s bramborem, s moukou.Cibulka na měsíčky by měla být jen povolená, ne do hněda, to by bylo vidět v zelí. V kuchařských normách se cubulová jíška dává.
Tak kdyby se na začátku neslívala ta šťáva, tak by se na konci nemuselo dokyselovat octem. To jsem ještě neviděl dávat do kysaného zelí ocet. Někdo dává do dušeného zelí ještě nadrobno nakrájené, nebo nastrouhané jablko.
Již léta děláme zelí dle receptu našeho bývalého souseda. Potřebujeme pytlík kysaného bílého zelí, které se scedí a dle kyselosti i propláchne. Na pánev dáme omastek, na kterém zkaramelizujeme krystalový cukr /tak akorát/ a pak přidáme zelí. Jen tak pohoníme, aby se zelí "opeklo", ochutnáme a dle potřeby přisladíme, příp. přikyselíme. NEVAŘÍME!!! Zelí je krásně křupavé a k masu s knedlíkem naprosto nejlepší. DOBROU CHUŤ!!!
výborný recept
Gratuluji za známky v českém jazyce. :-D :-D :-D
skvela gramatika
Nekdo si zeli koupi v celku pak je potreba pridat ocet a nekdo ve sklince kysane..D
Recept je "osvědčená klasika", myslel jsem, že na něm už není co zkazit a ejhle, jde to. :-( Ocet do kysaného zelí? Takové barbarství? Ledaže by to zelí bylo "málo kysané", ale v tom případě tam přeci vůbec nepatří!!! :-!
A vy také :-\
...a vy by jste měla trochu prostudovat český jazyk-)) :-(
děkuji za viborný recept měla biste udělat kuchařku jestli ji teda nemáte ;-) :-P
Výborné zelí. Dělala jsem dušené zelí poprvé v životě a všem hrozně chutnalo. Děkuji za recept.
1kg sterilizovaného zelí jsem nechal připravit od přítelkyně.Když bylo hotové 2/3 si přítelkyně odebrala a 1/3 mi zůstala v kastrůlku na dochucení.Osmažil jsem 1 cibuli (půlměsíčky) do hněda. Do sklenice jsem nalil cca 0.5 dcl bílého polosladkého muškátového vína(MUSCAT OTTONEL) a zakápnul lechce polévkovým kořením.Nastrouhanou 1/2 brambory zaprášil hladkou moukou.Zelí v kastrůlku jsem zalil vínem s magim a chvilku povařil.Pak přidal bramboru s moukou a míchal.Poté jsem osmaženou cibuli i s olejem přidal k zelí a osolil.....fakt dobrý,jen s moukou opatrně,zelí je dost husté. Příště dám pouze 1/2 brambory bez mouky.
Právě jsme dojedli, zelí je moc dobré. Dcera mi vždy říkala, že zelí moc uvařit neumím, ale dnes pochválika, že jsem se konečně zdokonalila. jiné už vařit nebudu,je opravdu výtečné. Díky za Vaše recepty,paní Lado. jsou chutné a dobře se podle nich vaří
A ještě jsem se chtěla zeptat. Dělala jsem bílé zelí, myslíte, že by šlo stejně udělat i kysané červené zelí?
Výtečné! A druhý den ještě lepší K cibulce jsem ještě přidala trochu špeku. Dělala jsem poprvé a byla jsem za hvězdu A doporučuji dělat z kila zelí, půl kila je v případě takové dobroty málo
Móc dobré zelíčko. Vzpomínám si, že i moje babička ho takto dělala a jak jsme si pochutnávali. U mě za výbornou! Ráda bych ho zkusila, ale nevím si trochu rady. Když zelí vařím, podliju ho vodou, kterou pak sliji a chutím ho už "suché". Než přidám tedy brambůrek a cibulku, mám ho také slít? Pokud ne, tak jak velkým množstvím vody asi podléváte, aby zbylo po vydušení to správné množství? Díky
Hrozně dlouho jsme nemohla přijít na to, jak udělat dobré zelí! Až jsem narazila na tenhle recept! Zelí je výborné, zahustila jsem pouze bramborou, mouka nebyla třeba. Dávám za 1!
Ondro,kdyby sis přečetl nejen postup,ale i suroviny, tak bys pochopil,že sleješ vodu,co je v pytlíku nebo sklenici s kysaným zelím. Ale já jí neslévám.
Myslím,že pokud na "husím sádle" uškvaříte jakoukoliv "slaninku" je pak úplně jedno,jestli třtinový curk je zdravější,nebo ne :o)) pane Hambálek.ale nic ve zlém,jen mě to celkem pobavilo.
Moje babička dělala stejné zelí jako tady akorát ho nikdy neslívala!!Vařila ho v té šťavě, ve které bylo, a zahušťovala taktéž syrovou,strouhanou bramborou,BEZ mouky...je to dietnější!!
Moje babička nastrouhanou bramboru osmahla na sádle a potom přidala do zelí. Také výborné. Ale já jsem zkusila pro nedostatek času zahustit zelí trochou bramborové kaše v prášku. Velmi mne překvapil výsledek. Stojí to za zkoušku.
Je možné přidat i nastrouhané zelené jablko, trošku bílého vína a zakápnout troškou tekutého magi - jinak vše dle výše uvedeného postupu. Jinak na dušení cibule používám husí sádlo do kterého dám vyškvařit libovou slaninku, trošku zahustím moukou a vmíchám do vydušeného zelí, zahustím nadrobno nakrájeným bramborem - suprovní zelíčko - budu dělat pro návštěvu 26.12.06 - všem přeji krásný nový rok, bez připáleného jídla a jen samé dobroty na talíři ! Jo a k doslazení zelí používám třtinový cukr - je zdravější a má výraznější chuť.
Zeli je super, to zahusteni bramborem funguje skvele. Myslim, ze prebytecna stava se sleva, protoze jinak je zeli moc kysele.
Prave jsem to zelicko dovarila. Je vyborne. Vrele doporucuji. A nejlepsi jsou k nemu bramborove knedliky. To zahusteni nastrouhanym bramborem je taky vyborne.
Tereza ma pravdu, neni potreba zeli nechat okapat a pak ho dusit ve vode. Dusila jsem ho rovnou v te zelne stave, prislo mi to tak zdravejsi i logictejsi.Jinak vazne mooooooc dobre, vynechala jsem mouku, zahusteni jemne postrouhanym bramborem bohate staci.
Jó naše babi taky takto připravuje zelí. Fajn, aspoň si to nemusím psát . My máme doma poctivě šlapané zelí, vodu používáme na zelňačku a zelí dusíme podle tohoto receptu. Babička to nedělá na oleji, ale vyškvaří uzený špek a přidá sádlo dle potřeby.
Kyslá kapusta sa nezlieva ani nepremýva, veď potom do kanála vylejeme to, kvôli čomu ju hlavne v zime konzumujeme - vitamíny a minerály.
Zelí slijeme - slijeme přebytečnou šťávu, která je v pytlíku... necháme okapat a rozkrájíme. Zalijeme vodou přidáme kmín a dusíme do poloměkka - tedy teď tepelně upravujeme.
postup pripravy zacina ponekud nelogicky "zeli slijeme..." jak slijeme? to se s nim asi nejdrive neco dela co zde neni popsano (typnul bych z komentaru, ze se predtim povari) coz muze nezkusene kuchare jako ja prinejmensim prekvapit, protoze ani nevi jestli povarit nebo jak dlouho...
tak jsem byl mile překvapen fak moc dobre zeličko jsem skušeny kuchař ale ta brambora na zahuštěni mně překvapyla opravdu to krasně zahusti jsem rad že jsem našel super kuchařku plnych receptu
Ja pouzivam sadlo pustene z te husy :o) - mnamka
Přesně tak to mám rád!
Cibuli minimálně čtyři orestujte na vyškvařené slanině nebo tučnějším uzeným a přidejte nastrouhané jablko. Omezte nebo nedávejte vůbec mouku. Samozejmě nejlepší surovinou je červené zelí s červenou cibulí a decánkem červeného vína.A jako "příloha" kačena a bramborové knedlíky.
Jedna malá, syrová, jemně nastrouhaná brambora.
Brambory syrové nebo uvařené?
Já smažím cibulku nakrájenou na kostičky na doma vyškvařeném sádle a pak přidám hl. mouku, udělám jíšku ( i s cibulkou ) a přidám do podušeného zelí, pak už se nemusí tak dlouho vařit. Dle potřeby přidávám ještě vodu. A samozřejmě dochutím.
Já vodu neslívám a ani babička nikdy neslívala, vody se dá jen tolik, kolik se vyvaří. Zelí nesmí plavat - nevaří se, ale pouze dusí.
V receptu není psáno, jestli se voda po uvaření slije nebo ne, myslím, že kdyby se neslila, byla by to asi šlichta. Díky za odpověď.
Taky tak zelí vařím, jiný postup mě maminka nenaučila.A na vysvětlenou, brambora na zahuštění se strouhá na jemném struhadle, tak se uvaří určitě stejně rychle jako vámi používaná záklechtka(voda,mouka), protože tu je nutno vařit alespoň 20 minut.Taky zelí vařím chupkavé, zahustím dřív a je to.
Jinak kysané zelí ani nedělám, ale nezahušťuju bramborem, nýbrž vodou s moukou, brambor se podle mě musí dlouho vařit, aby se rozvařil a my máme rádi zelí docela tvrdé...ani při přípravě ho moc dlouho nevařím, spíš jen nechám chviličku přejít varem.
Takové zelí dělala moje maminka, dělám ho i já.Chutnalo nám dříve od maminky, teď chutná i to moje /Vaše/ všem, je to prý nejlepší zelí, které kdy moji strávníci jedli. Já dávám té brambory tolik, aby se tím zelí zahustilo. Mouku již nedávám.Zelí ale musím déle povařit, aby chuť brambory se zatáhla.Mám-li slaninu, přidám ji rozškvařenou.
Nejlepší zelí jaké jsem kdy jedla. Jinak už ho dělat nebudu :-)
Zkoušel jsem a ochutnával u jiných kuchtíků různě připravované kys.zelí.Ale podle tohoto receptu se mi jeví jako nejchutnější...a pro mne tedy nejlepší.A skutečně tímto způsobem naše babičky zelí připravovaly...a bylo vždy perfektní. (..a k tomu husička či kachna ?...!)
Teď to půjdu zkusit a potom se k tomu vyjádřím,ale snad to bude dobrý