g
vepřové maso
(plec, kýta, krkovice) nebo drůbeží či králičí maso
250
g
čerstvé žampiony
sůl
pepř mletý
2
lžička
majoránka
dle chuti, cca
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca 2 -
olej
nebo sádlo
1
ks
cibule
větší
700
ml
vývar
dle potřeby, cca 600 -
hladká mouka
nebo jíška, případně solamyl na zahuštění
Postup přípravy receptu
1
Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dorůžova, přidáme na kostky pokrájené, osolené a opepřené maso, které také osmažíme za občasného promíchání. Před koncem smažení masa přidáme krátce osmažit i nasekaný česnek, pak zalijeme maso částí vývaru, přisypeme pokrájené žampiony, přisypeme majoránku a dusíme pod poklicí na mírném plameni do změknutí masa. Občas promícháme a dle potřeby podlijeme. Nakonec zahustíme buď jíškou nebo hladkou moukou či solamylem rozmíchaným v malém množství vývaru, ještě krátce povaříme, případně ještě dochutíme solí (lze i sojovou omáčkou) a pepřem a podáváme.
2
Podávat můžeme s rýží, bramborem, kaší, gnocchi, těstovinami nebo knedlíkem. Před podáváním můžeme posypat trochou lahůdkové cibulky nebo pažitkou.