• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Napište svůj komentář k receptu

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
11fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • kuřecí maso pro dvě osoby, nebo vepřové, králičí, krůtí
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
    • máslo
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 1
      lžíce česnek nasekaný (cca 3 stroužky)
    • 250
      ml vývar cca
    • 100
      g červená paprika
    • 100
      g čerstvé žampiony nebo scezené sterilované
    • 100
      g rajčatové pyré
    • tymián sušený nebo snítka čerstvého (lze i rozmarýn)
    • 2
      lžíce harisa - není nutná

Postup přípravy receptu

1
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí, případně i vepřové, hovězí...
2
Dvě porce kuřete (paličky, čtvrtky, prsní řízky...) zbavíme kůže, osolíme a opepříme. V hrnci si rozpustíme kousek másla s trochou oleje a ze všech stran kuře osmažíme. Maso vyndáme, do výpeku přisypeme pokrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět a poté přidáme i krátce osmažit i nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijeme vývarem, přidáme smažené maso, hrubě pokrájenou papriku, žampiony, bylinky nebo koření dle chuti (adžika, čubrica...) a rajčatové pyré. Místo pyré můžeme použít cca 3-4 oloupaná rajčata. Kdo má rád chuť Harissy, může ji přidat také. Vše mírně osolíme, případně i opepříme (záleží na použitém koření a bylinkách), zaklopíme poklicí a zvolna, na co nejmenším plameni dusíme BEZ míchání, podlévání a téměř i BEZ nakukování alespoň 1,5 hodiny. Pokud použijeme hovězí maso na kostky pokrájené, doba dušení může být i 5 hodin (to už je někdy nutné nepatrně podlít). Maso by mělo být velmi křehké, šťavnaté a díky tomu, že ho ušetříme zbytečného míchání, bude držet pohromadě.
3
Omáčku není třeba ničím zahušťovat, rozdušená cibule, česnek... a rajčatové pyré bohatě stačí.
4
Podáváme s rýží, bramborem, kuskusem, bulgurem, jáhlami, pečivem...
5
Pokud budeme maso dělat v hrnci Tajine, nikdy nevaříme na přímém ohni nebo elektrické plotýnce, aby nádoba nepukla (pokud je keramická a glazovaná), používáme mřízky a podložky, které nám teplo rovnoměrně rozloží pod hrncem. Už se dají běžně koupit i hrnce z ušlechtilé nerez oceli, kdy puknutí nehrozí, ale v klasickém nevelkém kastrolu si doma uvaříte pomalu dušené kuře zrovna tak dobré a nemusíte kvůli tomu běžet do obchodu.
6
Tajine / tažín není konkrétní recept, ale spíše styl vaření ve speciálním hrnci s kónickou vysokou poklicí, kde se využívá stékání přebytečné páry zpět do hrnce. Používáme libovolnou zeleninu, pokrájenou na větší kusy (cuketu, lilek, rajčata, fazolky, mrkev...), různé druhy koření (cayenský pepř, římský kmín, mletý zázvor... a dokonce i skořice). V mnoha dalších úpravách se přidává například i červená čočka, cizrna, fazole... v některých receptech se najdou dokonce i rozinky, fíky...
7
Tažín se dá uvařit i rybí a nebo zcela bezmasý, fantazii se zde meze nekladou a možností a chutí je neskutečně mnoho a každý si určitě najde tu svou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou

Dušené zázvorové plátky s hlívou a…

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Dušené kuře po anglicku

Dušené kuře po anglicku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Yvetta | 9. 1. 2017 11:24

    Neuvěřitelně chutné maso i omáčka. Určitě budu dělat častěji.

  • Šárka Baťková | 11. 12. 2016 16:14

    Bylo výborné a měli jsme ho s rýží. Velký kus masa snědl i náš dvouletý Matýsek, kterému masíčko vždycky přednakrájím, ale tohle křehké maso jedl i bez této procedury.

  • marwillcz | 20. 8. 2016 00:41

    5 hodin něco dusit už je celkem hardcore, nesetkal jsem se s tím ani v Maroku. Tam bylo cca 20 tažínů vedle sebe, dělalo se na dřevěném uhlí a v každém bylo něco jiného. Celkem max. 2 hodiny, a ani to snad ne. A bylo to vše krásně měkké a šťavnaté. Hlavně jde o koření. Ale pokrmy z tažínu jsou jiné než klasicky dušené, takové ty sterilní. Tady to má svoji nádhernou vůni, takže super, doporučuji.

  • Iva Šumová | 19. 5. 2016 13:18

    Bylo to vynikající <3 <3 <3 . Žádné dlouhé pobíhání kolem plotny a jak pravil manžel: nulová námaha se skvělým skóre :-D . Děkuji za recept a doporučuji všem, kdo se rádi dobře najedí :-D

  • Helena | 29. 4. 2016 13:59

    Toto je mimořádně povedený recept. Maso je křehké a omáčka delikatesní. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Králičí Zelenina
Maso Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Králičí Ze zeleniny Dietní Drůbeží Oběd Večeře Dušení Dietní Děti Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Červená paprika Česnek Cibule Harisa Kuřecí maso Máslo Olej Pepř mletý Rajčatové pyré Sůl Tymián Vývar Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Dršťková polévka grand

Dršťková polévka grand

Krabí tyčinky na kari s rýží

Krabí tyčinky na kari s rýží

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Ovesné sušenky s jablky a čokoládou

Slané palačinky s rajčatovou náplní

Slané palačinky s rajčatovou náplní

Mléčná žampionová omáčka

Mléčná žampionová omáčka

Jednoduché zeleninovo-uzeninové toustové ragú (nejen) na topinky - sterilované

Jednoduché zeleninovo-uzeninové…

Zeleninový salát s lososem a jogurtovým dresingem

Zeleninový salát s lososem a…

Koka dort

Koka dort

Kremrole paní Čermákové

Kremrole paní Čermákové

Doporučujeme

120 minut
Vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem

Vepřové výpečky se špenátem a…

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

90 minut
Francouzské brambory

Francouzské brambory

80 minut
Strouhaný kakaový koláč

Strouhaný kakaový koláč

45 minut
Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

Těstoviny s omáčkou z pečené zeleniny

60 minut
Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

35 minut
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Palačinka z trouby s karamelizovaným…

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

Poslední sledované recepty

16
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem
16
Klobásová pomazánka
Klobásová pomazánka
15
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
15
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
14
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými sladkými výtvory
Šílené dorty: Česká cukrářka ohromuje svět svými…
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty, které jste určitě neznali
Luxusní pečené vepřové: 3 jednoduché recepty,…
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně až po večeři
Hřejivé podzimní menu nejen na víkend: Od snídaně…
Sladké pečení s margotkou: Bezkonkurenční moučníky z ikonické tyčinky s kokosovo-rumovou příchutí
Sladké pečení s margotkou: Bezkonkurenční…
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší moučník, který se vždycky povede
Šup šup buchta: Nejrychlejší a nejjednodušší…
AHA.cz Felix Slováček propukl v pláč: Vzpomínka na nejkrásnější dárek od Aničky

Felix Slováček propukl v pláč: Vzpomínka na nejkrásnější dárek od Aničky

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Pletené vesty jsou hitem šatníku: Hodí se ke košili, krajkám i na holé tělo

Blesk pro ženy Spodní prádlo podle znamení: Ve kterém se budete cítit nejlépe?

Spodní prádlo podle znamení: Ve kterém se budete cítit nejlépe?

Ženy.cz Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Průvodce randění na Tinderu: Poznáte psychopata ještě před první schůzkou?

Blesk.cz Cibulková po drsném vyhazovu: Loučení ve Viole! Odevzdala klíče

Cibulková po drsném vyhazovu: Loučení ve Viole! Odevzdala klíče

SportRevue.cz FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

FOTO: 41 fotbalových děv, Které jsme mohli vidět v roce 2014 na mistrovství světa v Brazílii

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo by si měl začít hlídat váhu a kdo zažije rande snů?

Horoskop na další týden: Kdo by si měl začít hlídat váhu a kdo zažije rande snů?

Další doporučené recepty:

Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře po anglicku
Dušené kuře po anglicku
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou…
Dušené maso s dýní
Dušené maso s dýní
Dušené maso s hráškem
Dušené maso s hráškem
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact