• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Napište svůj komentář k receptu

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
11fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • kuřecí maso pro dvě osoby, nebo vepřové, králičí, krůtí
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
    • máslo
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 1
      lžíce česnek nasekaný (cca 3 stroužky)
    • 250
      ml vývar cca
    • 100
      g červená paprika
    • 100
      g čerstvé žampiony nebo scezené sterilované
    • 100
      g rajčatové pyré
    • tymián sušený nebo snítka čerstvého (lze i rozmarýn)
    • 2
      lžíce harisa - není nutná

Postup přípravy receptu

1
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí, případně i vepřové, hovězí...
2
Dvě porce kuřete (paličky, čtvrtky, prsní řízky...) zbavíme kůže, osolíme a opepříme. V hrnci si rozpustíme kousek másla s trochou oleje a ze všech stran kuře osmažíme. Maso vyndáme, do výpeku přisypeme pokrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět a poté přidáme i krátce osmažit i nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijeme vývarem, přidáme smažené maso, hrubě pokrájenou papriku, žampiony, bylinky nebo koření dle chuti (adžika, čubrica...) a rajčatové pyré. Místo pyré můžeme použít cca 3-4 oloupaná rajčata. Kdo má rád chuť Harissy, může ji přidat také. Vše mírně osolíme, případně i opepříme (záleží na použitém koření a bylinkách), zaklopíme poklicí a zvolna, na co nejmenším plameni dusíme BEZ míchání, podlévání a téměř i BEZ nakukování alespoň 1,5 hodiny. Pokud použijeme hovězí maso na kostky pokrájené, doba dušení může být i 5 hodin (to už je někdy nutné nepatrně podlít). Maso by mělo být velmi křehké, šťavnaté a díky tomu, že ho ušetříme zbytečného míchání, bude držet pohromadě.
3
Omáčku není třeba ničím zahušťovat, rozdušená cibule, česnek... a rajčatové pyré bohatě stačí.
4
Podáváme s rýží, bramborem, kuskusem, bulgurem, jáhlami, pečivem...
5
Pokud budeme maso dělat v hrnci Tajine, nikdy nevaříme na přímém ohni nebo elektrické plotýnce, aby nádoba nepukla (pokud je keramická a glazovaná), používáme mřízky a podložky, které nám teplo rovnoměrně rozloží pod hrncem. Už se dají běžně koupit i hrnce z ušlechtilé nerez oceli, kdy puknutí nehrozí, ale v klasickém nevelkém kastrolu si doma uvaříte pomalu dušené kuře zrovna tak dobré a nemusíte kvůli tomu běžet do obchodu.
6
Tajine / tažín není konkrétní recept, ale spíše styl vaření ve speciálním hrnci s kónickou vysokou poklicí, kde se využívá stékání přebytečné páry zpět do hrnce. Používáme libovolnou zeleninu, pokrájenou na větší kusy (cuketu, lilek, rajčata, fazolky, mrkev...), různé druhy koření (cayenský pepř, římský kmín, mletý zázvor... a dokonce i skořice). V mnoha dalších úpravách se přidává například i červená čočka, cizrna, fazole... v některých receptech se najdou dokonce i rozinky, fíky...
7
Tažín se dá uvařit i rybí a nebo zcela bezmasý, fantazii se zde meze nekladou a možností a chutí je neskutečně mnoho a každý si určitě najde tu svou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou

Dušené zázvorové plátky s hlívou a…

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Dušené kuře po anglicku

Dušené kuře po anglicku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Yvetta | 9. 1. 2017 11:24

    Neuvěřitelně chutné maso i omáčka. Určitě budu dělat častěji.

  • Šárka Baťková | 11. 12. 2016 16:14

    Bylo výborné a měli jsme ho s rýží. Velký kus masa snědl i náš dvouletý Matýsek, kterému masíčko vždycky přednakrájím, ale tohle křehké maso jedl i bez této procedury.

  • marwillcz | 20. 8. 2016 00:41

    5 hodin něco dusit už je celkem hardcore, nesetkal jsem se s tím ani v Maroku. Tam bylo cca 20 tažínů vedle sebe, dělalo se na dřevěném uhlí a v každém bylo něco jiného. Celkem max. 2 hodiny, a ani to snad ne. A bylo to vše krásně měkké a šťavnaté. Hlavně jde o koření. Ale pokrmy z tažínu jsou jiné než klasicky dušené, takové ty sterilní. Tady to má svoji nádhernou vůni, takže super, doporučuji.

  • Iva Šumová | 19. 5. 2016 13:18

    Bylo to vynikající <3 <3 <3 . Žádné dlouhé pobíhání kolem plotny a jak pravil manžel: nulová námaha se skvělým skóre :-D . Děkuji za recept a doporučuji všem, kdo se rádi dobře najedí :-D

  • Helena | 29. 4. 2016 13:59

    Toto je mimořádně povedený recept. Maso je křehké a omáčka delikatesní. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Králičí Zelenina
Maso Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Králičí Ze zeleniny Dietní Drůbeží Oběd Večeře Dušení Dietní Děti Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Červená paprika Česnek Cibule Harisa Kuřecí maso Máslo Olej Pepř mletý Rajčatové pyré Sůl Tymián Vývar Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kokosky

Kokosky

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Karotkové (mrkvové) bábovičky-muffiny

Rychlý nepečený moučník z polenty

Rychlý nepečený moučník z polenty

Vylepšené rafaello řezy

Vylepšené rafaello řezy

Dušená mrkev v mletém mase

Dušená mrkev v mletém mase

Pepanovy buřty k pivu

Pepanovy buřty k pivu

Květáková polévka s kořenovou zeleninou

Květáková polévka s kořenovou…

Pečené kuře s rýží

Pečené kuře s rýží

Kuřecí prsa s pomeranči

Kuřecí prsa s pomeranči

Doporučujeme

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

45 minut
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

60 minut
Znojemské okurky

Znojemské okurky

40 minut
Cuketové placky bez lepku

Cuketové placky bez lepku

15 minut
Chalupářské poháry

Chalupářské poháry

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Poslední sledované recepty

46
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
23
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …
23
Dýňová tortila
Dýňová tortila
20
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají i těm, kteří zeleninu moc nemusí
3 nejoblíbenější letní recepty z cukety: Chutnají…
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z nás to dělá špatně!
Víte, jak připravit pravý šopský salát? Většina z…
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal mrkvovou, dnes prodává nejvíc pistáciové
Ze zeměměřiče mistrem zmrzlinářem: Začínal…
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých pozitivních účinků plus recepty, které možná neznáte
Superpotravina týdne: Meloun. 6 překvapivých…
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
Od pondělí do pátku: 5 snadných večeří z cukety
AHA.cz Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Markéta Konvičková ukázala světu... Tetování v rozkroku!

Mimibazar Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Strie: Proč vznikají a jak je řešit?

Dáma.cz Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Recepty z kuřecích prsou aneb 11 rychlých a zdravých večeří z kuřecího masa

Blesk pro ženy Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Letní hity z Wimbledonu: Tyhle ultra trendy kousky nebudete chtít sundat celé léto!

Ženy.cz Když hysterka… je váš muž!

Když hysterka… je váš muž!

Blesk.cz Tři roky po smrti Olivie Newton-Johnové (†73) prasklo: Vdovec se zamiloval do jejího „dvojčete“!

Tři roky po smrti Olivie Newton-Johnové (†73) prasklo: Vdovec se zamiloval do jejího „dvojčete“!

SportRevue.cz FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

FOTO: Ája Vrzáňová a 35 dalších nejkrásnějších krasobruslařek všech dob

Maminka.cz Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Blesk Horoskopy Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Nejlepší manželky podle jména: Patříte mezi ně i vy?

Další doporučené recepty:

Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře po anglicku
Dušené kuře po anglicku
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou…
Dušené maso s dýní
Dušené maso s dýní
Dušené maso s hráškem
Dušené maso s hráškem
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact