• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Napište svůj komentář k receptu

Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.9
hodnotilo: 27
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
11fotografií
Nahrát fotku
 

Suroviny

2 porce
    • kuřecí maso pro dvě osoby, nebo vepřové, králičí, krůtí
    • sůl
    • pepř mletý
    • olej
    • máslo
    • 1
      ks cibule velká
    • 1
      lžíce zázvor čerstvě nastrouhaný
    • 1
      lžíce česnek nasekaný (cca 3 stroužky)
    • 250
      ml vývar cca
    • 100
      g červená paprika
    • 100
      g čerstvé žampiony nebo scezené sterilované
    • 100
      g rajčatové pyré
    • tymián sušený nebo snítka čerstvého (lze i rozmarýn)
    • 2
      lžíce harisa - není nutná

Postup přípravy receptu

1
Základem receptu na pomalu dušené kuře, které můžeme připravovat i v hrnci TAJINE, je maso zbavené kůže, ale použít můžeme i maso králičí nebo krůtí, případně i vepřové, hovězí...
2
Dvě porce kuřete (paličky, čtvrtky, prsní řízky...) zbavíme kůže, osolíme a opepříme. V hrnci si rozpustíme kousek másla s trochou oleje a ze všech stran kuře osmažíme. Maso vyndáme, do výpeku přisypeme pokrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět a poté přidáme i krátce osmažit i nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Vše zalijeme vývarem, přidáme smažené maso, hrubě pokrájenou papriku, žampiony, bylinky nebo koření dle chuti (adžika, čubrica...) a rajčatové pyré. Místo pyré můžeme použít cca 3-4 oloupaná rajčata. Kdo má rád chuť Harissy, může ji přidat také. Vše mírně osolíme, případně i opepříme (záleží na použitém koření a bylinkách), zaklopíme poklicí a zvolna, na co nejmenším plameni dusíme BEZ míchání, podlévání a téměř i BEZ nakukování alespoň 1,5 hodiny. Pokud použijeme hovězí maso na kostky pokrájené, doba dušení může být i 5 hodin (to už je někdy nutné nepatrně podlít). Maso by mělo být velmi křehké, šťavnaté a díky tomu, že ho ušetříme zbytečného míchání, bude držet pohromadě.
3
Omáčku není třeba ničím zahušťovat, rozdušená cibule, česnek... a rajčatové pyré bohatě stačí.
4
Podáváme s rýží, bramborem, kuskusem, bulgurem, jáhlami, pečivem...
5
Pokud budeme maso dělat v hrnci Tajine, nikdy nevaříme na přímém ohni nebo elektrické plotýnce, aby nádoba nepukla (pokud je keramická a glazovaná), používáme mřízky a podložky, které nám teplo rovnoměrně rozloží pod hrncem. Už se dají běžně koupit i hrnce z ušlechtilé nerez oceli, kdy puknutí nehrozí, ale v klasickém nevelkém kastrolu si doma uvaříte pomalu dušené kuře zrovna tak dobré a nemusíte kvůli tomu běžet do obchodu.
6
Tajine / tažín není konkrétní recept, ale spíše styl vaření ve speciálním hrnci s kónickou vysokou poklicí, kde se využívá stékání přebytečné páry zpět do hrnce. Používáme libovolnou zeleninu, pokrájenou na větší kusy (cuketu, lilek, rajčata, fazolky, mrkev...), různé druhy koření (cayenský pepř, římský kmín, mletý zázvor... a dokonce i skořice). V mnoha dalších úpravách se přidává například i červená čočka, cizrna, fazole... v některých receptech se najdou dokonce i rozinky, fíky...
7
Tažín se dá uvařit i rybí a nebo zcela bezmasý, fantazii se zde meze nekladou a možností a chutí je neskutečně mnoho a každý si určitě najde tu svou.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Dušené zázvorové plátky s hlívou a zeleninou

Dušené zázvorové plátky s hlívou a…

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Dušené kuře po anglicku

Dušené kuře po anglicku

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Yvetta | 9. 1. 2017 11:24

    Neuvěřitelně chutné maso i omáčka. Určitě budu dělat častěji.

  • Šárka Baťková | 11. 12. 2016 16:14

    Bylo výborné a měli jsme ho s rýží. Velký kus masa snědl i náš dvouletý Matýsek, kterému masíčko vždycky přednakrájím, ale tohle křehké maso jedl i bez této procedury.

  • marwillcz | 20. 8. 2016 00:41

    5 hodin něco dusit už je celkem hardcore, nesetkal jsem se s tím ani v Maroku. Tam bylo cca 20 tažínů vedle sebe, dělalo se na dřevěném uhlí a v každém bylo něco jiného. Celkem max. 2 hodiny, a ani to snad ne. A bylo to vše krásně měkké a šťavnaté. Hlavně jde o koření. Ale pokrmy z tažínu jsou jiné než klasicky dušené, takové ty sterilní. Tady to má svoji nádhernou vůni, takže super, doporučuji.

  • Iva Šumová | 19. 5. 2016 13:18

    Bylo to vynikající <3 <3 <3 . Žádné dlouhé pobíhání kolem plotny a jak pravil manžel: nulová námaha se skvělým skóre :-D . Děkuji za recept a doporučuji všem, kdo se rádi dobře najedí :-D

  • Helena | 29. 4. 2016 13:59

    Toto je mimořádně povedený recept. Maso je křehké a omáčka delikatesní. Děkuji.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Maso & ryby & mořské plody Kuřecí Králičí Zelenina
Maso Pokrmy Zdravě i chutně Ostatní Králičí Ze zeleniny Dietní Drůbeží Oběd Večeře Dušení Dietní Děti Vánoce Velikonoce Narozeniny Výjimečný den Svatba Posvícení Oslava Silvestr Návštěva Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Čerstvé žampiony Červená paprika Česnek Cibule Harisa Kuřecí maso Máslo Olej Pepř mletý Rajčatové pyré Sůl Tymián Vývar Zázvor
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Zelné závitky s mletým masem

Zelné závitky s mletým masem

Zapečená kuřecí prsíčka

Zapečená kuřecí prsíčka

Žahour

Žahour

Hlíva na kořenové zelenině se smetanou

Hlíva na kořenové zelenině se smetanou

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Vepřová kýta se sušenými rajčaty

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Banánový chlebíček bez másla - vláčný

Meruňková zmrzlina

Meruňková zmrzlina

Red velvet brownies

Red velvet brownies

Vanilkový krém z mikrovlnky

Vanilkový krém z mikrovlnky

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

30 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

15 minut
Cuketové bramboráky

Cuketové bramboráky

300 minut
Švestková povidla bez míchání

Švestková povidla bez míchání

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

65 minut
Houbová omáčka s bramborovými buchtami

Houbová omáčka s bramborovými buchtami

15 minut
Originální řecké tzatziki

Originální řecké tzatziki

Poslední sledované recepty

28
Rychlý domácí celozrnný špaldový chléb
Rychlý domácí celozrnný…
21
Klasické lečo
Klasické lečo
19
Zapékané těstoviny se špenátem a šunkou
Zapékané těstoviny se…
14
Zeleninové pohankové "rizoto"
Zeleninové pohankové …
12
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Blesk.cz Hlavní hvězda filmu Duchoň: Ostrá kritika a přeobsazení! Co bylo důvodem?

Hlavní hvězda filmu Duchoň: Ostrá kritika a přeobsazení! Co bylo důvodem?

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Nejmladší supermodelka na světě vyrostla. Do krásy? Posuďte sami

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Další doporučené recepty:

Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) nejen na víně
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře (králík) s cizrnou
Dušené kuře po anglicku
Dušené kuře po anglicku
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou…
Dušené maso s dýní
Dušené maso s dýní
Dušené maso s hráškem
Dušené maso s hráškem
  • Recepty.cz
  • Dušené kuře se zeleninou (tajine / tažín)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact