• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
Napište svůj komentář k receptu

Dušená zelenina s lanýži

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušená zelenina s lanýži
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      g anglická slanina nebo uzený bůček
    • 3
      ks mrkev velká
    • 6
      ks brambory lojovité
    • 5
      ks černý kořen
    • 6
      lžíce máslo
    • 16
      ks šalotka malá
    • 1
      ks lanýž černý (o váze 60-120 g)
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 4
      ks topinambur (4 hlízky)
    • 200
      g celer
    • 3
      stroužek česnek lehce podrcený
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      lžíce rozinky
    • 50
      ml lanýžová šťáva
    • 200
      ml drůbeží vývar

Postup přípravy receptu

1
Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, oloupaný černý kořen rozpulte a vložte do citronem okyselené vody.
2
Dno kastrolu teď potřete 2 lžícemi másla, rozložte na něj brambory řeznou plochou dolů, na ně dejte oloupané šalotky. Asi do dvou třetin výšky zalijte vodou a zeleninu přikryjte pečicím papírem, ve kterém vystřihněte otvor pro páru. Pomalu duste, až se všechna tekutina odpaří. Promíchejte, nechte brambory a šalotky lehce opéci, pak vyjměte.
3
Do hrnce dejte zbylé máslo a ostatní pokrájenou zeleninu a připravte ji stejně jako brambory a cibulky. Vyjměte, do hrnce dejte lanýžovou šťávu, opraženou slaninu, drobně nakrájený lanýž, rozinky a vývar.
4
Odvařte, vraťte všechnu zeleninu a brambory, promíchejte a přikryté krátce poduste.
5
**__//Know–how://__**
6
\\
7
//**Topinambur** používaný v kuchyni jsou hlízky dekorativní slunečnice hlíznaté, u nás běžné na zahrádkách nebo zplanělé na železničních náspech či okrajích polí.
8
Topinambury, známé také jako židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou také krmnou plodinou a v 50. letech minulého století u nás byly hojně pěstované.
9
Zároveň jsou hlízky pro svou lahodnou, jemnou chuť a výživové benefity (zejména obsah inulinu), populární po celém světě jako labužnická záležitost.
10
Také **černý kořen** („hadí mord“) byl u nás kdysi velice populární, dokonce se mu říkalo „chřest chudých“.
11
Zvenčí je sice černý, samotný kůlovitý kořen je ale bílý, rychle však oxiduje, proto se vkládá do okyselené vody. Občas je k mání u farmářů a pěstuje se na zahrádkách.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Na kosti grilovaný nízký roštěnec,…

Dušená zelenina - rychle  a chutně

Dušená zelenina - rychle a chutně

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory Zelenina
Pokrmy Z brambor Z hub Ze zeleniny Oběd Dušení Vaření Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bobkový list Brambory Celer Černý kořen Česnek Citronová šťáva Drůbeží vývar Lanýž Lanýžová šťáva Máslo Mrkev Rozinky Šalotka Topinambur
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Prezidentské maso

Prezidentské maso

Kynuté lívance mojí babičky

Kynuté lívance mojí babičky

Bůček na čínský způsob

Bůček na čínský způsob

Kávovo-šlehačková bábovka

Kávovo-šlehačková bábovka

Plněná cuketa

Plněná cuketa

Závin z bramborového těsta

Závin z bramborového těsta

Cheesecake III.

Cheesecake III.

Rychlá ovocná buchta - koláč

Rychlá ovocná buchta - koláč

Okoun na másle a kmínu

Okoun na másle a kmínu

Doporučujeme

40 minut
Masové koule zapečené v rajčatech

Masové koule zapečené v rajčatech

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

60 minut
Jahodovorebarborový sypaný koláč

Jahodovorebarborový sypaný koláč

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

30 minut
Risotto s chřestem

Risotto s chřestem

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

Poslední sledované recepty

93
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
44
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
35
Dokonale šťavnatá vepřová pečeně
Dokonale šťavnatá…
34
Klasické lečo
Klasické lečo
33
Bramboráky
Bramboráky

Zajímavé články

Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co hodí a proč se ho nebát ani v teplé kuchyni
Tvaroh, chameleon české kuchyně: Jaký se na co…
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot, sirup nebo čatní
Zavařte si rebarboru! Recepty na džem, kompot,…
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s drobenkou, tvarohové řezy s jahodami a rychlý banánový koláč
3x moučník na víkend: Rebarborový koláč s…
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho připravit, aby byl dokonalý
Nakládaný sýr je lahůdka! Podrobný návod, jak ho…
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v čem je lepší než ta klasická?
Houbová káva je hitem internetu. Jak chutná a v…
AHA.cz Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Neskutečná proměna Morávkové: Hubne díky melounům!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Ženské tělo po porodu: Reálné ženy z Česka se nafotily i se striemi a faldíky

Blesk pro ženy Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Na návštěvě u Heidi Janků: Knírač Eda je můj bodyguard do postele!

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Vzpomínka vdovy po Žbirkovi (†69): Navštívila jejich první společné bydlení!

Vzpomínka vdovy po Žbirkovi (†69): Navštívila jejich první společné bydlení!

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Alergie podle zvěrokruhu: Co nesnese vaše znamení?

Další doporučené recepty:

Dušená plec se zeleninou
Dušená plec se zeleninou
Dušená rýže
Dušená rýže
Dušená zelenina - rychle  a chutně
Dušená zelenina - rychle a chutně
Dušené bílé zelí
Dušené bílé zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact