• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
Napište svůj komentář k receptu

Dušená zelenina s lanýži

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 2
doba přípravy: 40 minut
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Dušená zelenina s lanýži
Nahrát fotku
 

Suroviny

4 porce
    • 100
      g anglická slanina nebo uzený bůček
    • 3
      ks mrkev velká
    • 6
      ks brambory lojovité
    • 5
      ks černý kořen
    • 6
      lžíce máslo
    • 16
      ks šalotka malá
    • 1
      ks lanýž černý (o váze 60-120 g)
    • 1
      ks citronová šťáva
    • 4
      ks topinambur (4 hlízky)
    • 200
      g celer
    • 3
      stroužek česnek lehce podrcený
    • 3
      ks bobkový list
    • 3
      lžíce rozinky
    • 50
      ml lanýžová šťáva
    • 200
      ml drůbeží vývar

Postup přípravy receptu

1
Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, oloupaný černý kořen rozpulte a vložte do citronem okyselené vody.
2
Dno kastrolu teď potřete 2 lžícemi másla, rozložte na něj brambory řeznou plochou dolů, na ně dejte oloupané šalotky. Asi do dvou třetin výšky zalijte vodou a zeleninu přikryjte pečicím papírem, ve kterém vystřihněte otvor pro páru. Pomalu duste, až se všechna tekutina odpaří. Promíchejte, nechte brambory a šalotky lehce opéci, pak vyjměte.
3
Do hrnce dejte zbylé máslo a ostatní pokrájenou zeleninu a připravte ji stejně jako brambory a cibulky. Vyjměte, do hrnce dejte lanýžovou šťávu, opraženou slaninu, drobně nakrájený lanýž, rozinky a vývar.
4
Odvařte, vraťte všechnu zeleninu a brambory, promíchejte a přikryté krátce poduste.
5
**__//Know–how://__**
6
\\
7
//**Topinambur** používaný v kuchyni jsou hlízky dekorativní slunečnice hlíznaté, u nás běžné na zahrádkách nebo zplanělé na železničních náspech či okrajích polí.
8
Topinambury, známé také jako židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou také krmnou plodinou a v 50. letech minulého století u nás byly hojně pěstované.
9
Zároveň jsou hlízky pro svou lahodnou, jemnou chuť a výživové benefity (zejména obsah inulinu), populární po celém světě jako labužnická záležitost.
10
Také **černý kořen** („hadí mord“) byl u nás kdysi velice populární, dokonce se mu říkalo „chřest chudých“.
11
Zvenčí je sice černý, samotný kůlovitý kořen je ale bílý, rychle však oxiduje, proto se vkládá do okyselené vody. Občas je k mání u farmářů a pěstuje se na zahrádkách.//
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina

Na kosti grilovaný nízký roštěnec,…

Dušená zelenina - rychle  a chutně

Dušená zelenina - rychle a chutně

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

Dušená mrkev s džusem, bez jíšky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Brambory Zelenina
Pokrmy Z brambor Z hub Ze zeleniny Oběd Dušení Vaření Pražení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Anglická slanina Bobkový list Brambory Celer Černý kořen Česnek Citronová šťáva Drůbeží vývar Lanýž Lanýžová šťáva Máslo Mrkev Rozinky Šalotka Topinambur
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Muffinky borůvkové

Muffinky borůvkové

Nepečené trubičky II.

Nepečené trubičky II.

Chilli con carne IV.

Chilli con carne IV.

Králík na roštu - grilování

Králík na roštu - grilování

Králičí stehna pečená velmi pomalu

Králičí stehna pečená velmi pomalu

Palačinky s jahodovým rozvarem

Palačinky s jahodovým rozvarem

Salát Coleslaw light

Salát Coleslaw light

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Jednoduchá kuřecí směs s mozzarellou

Narozeninový dort s "marcipánem"

Narozeninový dort s "marcipánem"

Doporučujeme

40 minut
Španělská bramborová polévka

Španělská bramborová polévka

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

30
Fazolová polévka mňam
Fazolová polévka mňam
24
Čočka na kyselo
Čočka na kyselo
23
Ořechový chlebíček
Ořechový chlebíček
22
Nepečený ovocný dort
Nepečený ovocný dort
21
Klasické lečo
Klasické lečo

Zajímavé články

Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník, který se rozplývá na jazyku
Znáte řezy Šalamoun? Upečte si legendární moučník…
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty, které se opravdu osvědčily
Vepřové kotlety: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty,…
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i cukroví: Připravíte ho ve 3 krocích
Domácí vanilkový extrakt provoní bábovku i…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný koláč, který je ideální k večeři i na večírek
Flammkuchen: Skvělý a jednoduchý alsaský slaný…
AHA.cz Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Hrušínský (79) ve vážném stavu: Kolaps plic! Skončil na kyslíku

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy 5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

5 mýtů v nošení kabelek, těmi se už neřiďte! Které vyvrací designérka?

Ženy.cz Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Mladí lidé a práce: Je dnešní generace líná, nebo jen nechce vyhořet?

Blesk.cz Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

Potřetí ženatý Noid: Veřejná omluva exmanželkám!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Patří vaše znamení mezi staré duše? Takhle to poznáte!

Další doporučené recepty:

Dušená plec se zeleninou
Dušená plec se zeleninou
Dušená rýže
Dušená rýže
Dušená zelenina - rychle  a chutně
Dušená zelenina - rychle a chutně
Dušené bílé zelí
Dušené bílé zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
Dušené červené zelí
  • Recepty.cz
  • Dušená zelenina s lanýži
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact